Wijn bij vlees

Voor de keuze van een wijn bij vlees geldt normaal gesproken: Rode wijn bij rood vlees en witte wijn bij wit vlees. Rood vlees is afkomstig van rund, schaap, hert en de meeste andere zoogdieren. Wit vlees komt van pluimvee en gevogelte zoals kip en kalkoen. De bereiding van het vlees en de bijbehorende gerechten zijn van grote invloed op de wijnkeus. Hieronder volgen enkele wijn en spijs combinaties voor vlees.

Rood Vlees

Rund

Het gerecht en de wijn moet in balans zijn zodat ze elkaar versterken. Als we op structuur en smaak kiezen heeft gebraden, geroosterd rundvlees een stevige structuur en smaak. Een juiste wijn zal zodoende ook aan deze kenmerken moeten voldoen om de balans tussen gerecht en wijn te creëren. We kiezen dus eenstevige rode wijn met veel tannines.Voor stoofgerechten met zachtere smaken en volle sauzen kies je een soepelere wijn. De eiwitten in het vlees zullen de tannines van de wijn versoepelen.

Kalf

De smaken van kalfsvlees verschillen van rundvlees. De smaken zijn zachter, malser en lichter dan van rundvlees. Hierdoor kiezen we soepelere wijnen om de balans te vinden. Bedenk wel dat de wijze van bereiding en wel of geen sauzen de wijnkeuze kan beïnvloeden.

Varken

Varkensvlees is in de regel wat vetter dan rundvlees. De bereidingswijzen kunnen verschillend zijn zoals braden en grillen. Denk bij de keuze van de wijn ook nog even of en wel of geen sauzen gebruikt worden. Bijvoorbeeld varkensgehakt met een tomatensaus en pasta.

 

Lam

Lamsvlees is een bijzonder stukje vlees met verschillende bereidingswijzen die elk zijn eigen wijnkeuze hebben. Lamsrack uit de oven, lamskotelletjes en gebakken of gestoofd lamsvlees.

Wild

Wild heeft nog steeds, al is het minder dan vroeger, een uitgesproken smaak. Echter er zijn vele verschillen in wild van hert, ree, zwijn tot konijn, eend en duif. Elk soort wild heeft zijn eigen voeding en leefpatroon wat de smaak beïnvloed. Daarbij is de bereidingswijze ook weer van belang voor de keuze van de geschikte wijn. Bijvoorbeeld een gerecht met konijn en abrikozensaus waarbij een viognier wijn het prima doet.

Konijn

Ree

Wild zwijn

Eend

Wit vlees

Gevogelte

Gevogelte zoals kip is op vele manieren te bereiden. Daarnaast komt het voor in vele verschillende keukens. Denk aan braden, grillen en zelfs frituren waarbij de kruidingswijze ook een aanzienlijke rol speelt, van enkel peper en zout tot pittige kipgerechten in de aziatische keuken. Elke bereidingswijze heeft weer zijn eigen smaak en mondgevoel. De wijnkeuze is hiervan afhankelijk, veelal wit en rosé.

Kip

Kalkoen