Wijn bij vis & schaal- en schelpdieren

Simpel gezegd zijn er twee vissoorten, vette vis en magere vis. Vettere vissen zoals zalm en makreel passen goed bij een rondere wijn met mildere zuren. Magere vissen als kabeljauw en dorade smaken goed bij lichte wijnen met frisse zuren, meestal zijn dit witte wijnen. Daarnaast worden witte wijnen vaak gecombineerd met schaal- en schelpdieren zoals kreeft, oesters en mosselen.

Vis

Houdt rekening met de twee vissoorten, de vette en magere vis. Vette vis met een ronde wijn met milde zuren, de magere vis lichte wijn met frisse zuren. Voor vis met rode wijn dient men in ogenschouw te nemen dat het aanwezige viseiwit de  tannines in rode wijn versterken dus het stroeve mondgevoel versterken. Dit kan men tegengaan door extra’s toe te voegen tijdens de bereiding zoals croutons of spekjes.

Inktvis

Welke wijn bij Risotto nero con le seppie

De wijnkeuze voor Risotto nero con le seppie kunnen zeer uiteenlopend zijn. De inktvisinkt heeft een unieke smaak en heerlijke smaak. Samen met de risotto vraagt dit om een volle gestructureerde wijn. Denk hierbij aan Trebbiano d’Abruzzo, Falanghina, Greco di Tufo, Fiano di Avellino of een Pecorino d’Abruzzo.

Eventueel een wijn van Garganega. Bijvoorbeeld een mousserende wijn als we dit gerecht als voorgerecht opdienen.

Kabeljauw is een magere vis, als wijn combinatie past hierbij meestal een witte wijn met frisse zuren. Daarnaast een droge rosé of een sopele fruitige rode wijn. Tannine rijke rode wijnen passen in de regel niet, de viseiwitten en de tannines versterken het stroeve mondgevoel.

Zeebaars

Schaal- en Schelpdieren

Kies voor schaal- en schelpdieren frisse wijnen met mineralen- en citrustonen.

 

Mousserende wijnen vormen een ideale combinatie met kreeft. Bekijk hier ons complete aanbod mousserende wijnen

Vongole – Venusschelpen

Witte wijn is de perfecte bondgenoot voor spaghetti met mosselen. Zijn lichtheid, frisheid en evenwichtige zuurgraad passen perfect bij de delicate smaken van het gerecht. Een populaire keuze is Vermentino, die citrus en minerale tonen biedt die harmonieus samengaan met de frisheid van de mosselen. Terwijl witte wijnen de klassieke combinaties domineren, kan een goede roséwijn een intrigerend alternatief zijn. Kies een droge rosé, bij voorkeur gemaakt van inheemse Italiaanse druiven zoals Cerasuolo d’Abruzzo. Het fruitige karakter en de lichte body passen mooi bij de delicate smaken van spaghetti alle vongole en vormen een onverwacht aangename combinatie