Een kaasplankje, steeds vaker kiezen mensen na het diner voor een lekker stukje kaas. Kaas en wijn kunnen voor prachtige smaakcombinaties zorgen. Dit geldt natuurlijk ook voor Italiaanse kaas zoals Gorgonzola, Grana Padano en Parmigiano Reggiano.

Brie en Camembert behoren tot de zachte witschimmelkazen. Bij deze kaassoort past een zoete fruitige wijn of een droge witte wijn.

Geiten- en schapenkaas hebben een natuurlijke zuurgraad. Hierdoor kiezen we een wijn met een hogere zuurgraad en frisse tonen. Een wijn met tannines zou een slechte keuze zijn daar de tannines en de zuurgraad van de kaas anders reageren in de mond.

Harde- en halfharde kazen vormen een mooie combinatie met rode wijnen. Hoe ouder de kaas des te steviger mag de wijn zijn, denk hierbij aan een mooie Merlot of Syrah wijn.

Hieronder vindt u een overzicht van verschillende kazen met een passend wijnadvies.

Italiaanse kaas:

Parmigiano Reggiano is een bekende Italiaanse kaas. Deze Parmezaanse kaas komt uit de regio Emilia-Romagna. De eerste productie schijnt uit de middeleeuwen te stammen.

In de jaren dertig van de twintigste eeuw is er een consorzio opgericht, Consortio Parmigiano Reggiano. Zij houden toezicht op de productie van deze kaas.

Eind jaren negentig van de twintigste eeuw kreeg deze kaas de DOP status.

De kaas wordt gemaakt volgens een traditioneel recept. Voor een Parmezaanse kaas van 38 kilo is zeshonderd liter melk nodig.

Parmigiano Reggiano

Overige kaas: