Wijn en Spijs combinaties

De ideale Wijn en Spijs combinaties, oftewel altijd een geschikte wijn bij elk gerecht.

 

Wijn en spijs antipasta
Wijn en spijs groente
wijn en spijs zalm
Wijn en spijs dessert

Wijn en spijs uitgangspunten

Italiaanse wijnen vormen een uitstekend uitgangspunt bij wijn en spijs combinaties. De Italiaanse wijnen zijn gemaakt als eetwijnen. Italianen zijn geen borrelaars zoals wij maar echte tafelaars, aan tafel worden de meeste flessen geopend. De witte wijnen zijn vaak droog met een bittere afdronk, de rode wijnen zijn vaak stevig en hebben rijp fruit en frisse zuren.

Het creëren van Balans en Harmonie

Bij het combineren van wijn en spijs zijn we eigenlijk altijd op zoek naar harmonie. We proberen de combinatie van wijn en gerecht in balans te krijgen, hierbij zijn twee zaken belangrijk die zowel de wijn als het gerecht bevatten:

        • Smaakgehalte
        • Mondgevoel

Smaakgehalte

De intensiteit of anders gezegd het smaakgevoel kan licht, middelzwaar of zwaar zijn waarbij we daarnaast een onderscheid aanbrengen van subtiel van smaak tot vol van smaak. Bij de ideale combinatie van wijn en spijs zijn beide even intens.

Mondgevoel

Zowel voedsel als wijn hebben een bepaalde structuur, deze structuur laat een bepaald gevoel in de mond achter. Zo geeft een zoete wijn een rond en filmend gevoel in de mond, iets wat roomsaus ook doet. Een wijn met veel zuren geeft een strak gevoel in de mond wat ook weer te herkennen is bij een melange van sla. Bij het mondgevoel kunnen we onderscheid maken in zacht, stroef, romig en strak.
Nu we het smaakgehalte en mondgevoel op de rit hebben kunnen we de wijn en spijs combinatie verfijnen door extra aandacht te geven aan de aroma’s en basissmaken. We kunnen verfijningen aanbrengen zodat de combinatie van wijn en spijs beter van elkaar wordt.
De keuze van de wijn, wit of rood, kan een extra dimensie geven. Zo is de oude keuze alleen witte wijn bij vis niet meer vanzelfsprekend.

Contrast

De beste combinaties zijn die waar balans en harmonie heersen. Echter een uitgesproken contrast tussen wijn en het gerecht kunnen ooit de lekkerste duo’s vormen. Wanneer je de basissmaken in een gerecht geïdentificeerd hebt, kies je daarbij een wijn die tegenwicht geeft. Enkele klassieke combinaties zijn: zoet-zout, zout-zuur en zoet-zuur.

Wijn en Spijs: Wijn bij vlees

Voor de keuze van een wijn bij vlees geldt normaal gesproken: Rode wijn bij rood vlees en witte wijn bij wit vlees. Rood vlees is afkomstig van rund, schaap, hert en de meeste andere zoogdieren. Wit vlees komt van pluimvee en gevogelte zoals kip en kalkoen. De bereiding van het vlees en de bijbehorende gerechten zijn van grote invloed op de wijnkeus. Hieronder volgen enkele wijn en spijs combinaties voor vlees.
Wijn en spijs vlees

Naar wijn bij vlees

Wijn en Spijs: Wijn bij vis & schaal- en schelpdieren

Simpel gezegd zijn er twee vissoorten, vette vis en magere vis. Vettere vissen zoals zalm en makreel passen goed bij een rondere wijn met mildere zuren. Magere vissen als kabeljauw en dorade smaken goed bij lichte wijnen met frisse zuren, meestal zijn dit witte wijnen. Daarnaast worden witte wijnen vaak gecombineerd met schaal- en schelpdieren zoals kreeft, oesters en mosselen. Hieronder volgen enkele wijn en spijs combinaties voor vis, schaal- en schelpdieren.
wijn en spijs garnalensalade

Naar wijn bij vis, schaal- en schelpdieren

Wijn en Spijs: Wijn bij groente

Voor maaltijden die voornamelijk uit groenten bestaan zal de wijnkeuze  meestal bestaan uit een middelzware wijn. Heb je een maaltijdsalade zal de wijnkeuze keuze bepaald worden door de ingrediënten. Aardse smaken zoals knolselderij of pompoen gaan goed samen met volle witte wijnen of middelzware rode wijnen. Voor een frisse salade met komkommer, peultjes raden wij een lichte wijn aan. Het gebruik van dressings, noten, croutons en mayo beïnvloed natuurlijk de wijnkeuze. Bij een slanke vinaigrette is ons advies een lichte wijn, bij vettere ofwel dikkere dressings passen rondere wijnen eventueel met houtrijping.
Wijn en spijs groente

Naar Wijn bij groente

Wijn en Spijs: Wijn bij kaas

Kaas en wijn kunnen voor prachtige smaakcombinaties zorgen. Hieronder vindt u een overzicht van verschillende kazen met een passend wijnadvies.

Vintaliani Italiaanse kaas

Naar wijn bij kaas