Wijn bij vis & schaal- en schelpdieren

Simpel gezegd zijn er twee vissoorten, vette vis en magere vis. Vettere vissen zoals zalm en makreel passen goed bij een rondere wijn met mildere zuren. Magere vissen als kabeljauw en dorade smaken goed bij lichte wijnen met frisse zuren, meestal zijn dit witte wijnen. Daarnaast worden witte wijnen vaak gecombineerd met schaal- en schelpdieren zoals kreeft, oesters en mosselen.

Vis

Houdt rekening met de twee vissoorten, de vette en magere vis. Vette vis met een ronde wijn met milde zuren, de magere vis lichte wijn met frisse zuren. Voor vis met rode wijn dient men in ogenschouw te nemen dat het aanwezige viseiwit de  tannines in rode wijn versterken dus het stroeve mondgevoel versterken. Dit kan men tegengaan door extra’s toe te voegen tijdens de bedreiding zoals croutons of spekjes.

Wijn bij kabeljauw

Kabeljauw is een magere vis, als wijn combinatie past hierbij meestal een witte wijn met frisse zuren. Daarnaast een droge rosé of een sopele fruitige rode wijn. Tanninerijke rode wijnen passen in de regel niet, de viseiwitten en de tannines versterken het stroeve mondgevoel.

Schaaldieren

Kies voor schaal- en schelpdieren frisse wijnen met mineralen- en citrustonen.

Schelpdieren

Kies voor schaal- en schelpdieren frisse wijnen met mineralen- en citrustonen.