Azienda Agricola Villa Le Prata Logo

Villa Le Prata: Authentieke Italiaanse Brunello Wijnen in Toscane

Azienda Agricola Villa Le Prata werd in 1860 gebouwd door graaf De ‘Vecchi als een jachthuis, daarna deed het dienst als buitenverblijf van de bisschop van Montalcino.
Massimo Losappio, hoofdchirurg van het ziekenhuis van Montalcino en zijn vrouw Marialuce, een lerares filosofie, kochten de villa in 1980 en, gedreven door de passie voor wijn en het genoegen om hun vruchten te delen met hun vrienden, plantten ze de eerste hectare wijngaard in de buurt van de villa.

Sinds de jaren 80 is het bedrijf altijd gerund door de vrouwen van de familie, eerst door Marialuce en Anna Vittoria, dan sinds 1996 door hun dochter, Benedetta Losappio, tot 2014 toen het bedrijf werd gekocht door Anna Vittoria en Bernardo Losappio en het is Anna Vittoria die de laatste jaren persoonlijk betrokken is bij het bedrijf. Een bijzonderheid van het bedrijf is de keuze van de oenologen, die bijna altijd vrouwelijk zijn; vandaag de dag maakt de productie gebruik van het waardevolle advies van dokter Graziana Grassini, een internationaal bekende wijnmaker en docent. Het verwelkomen van vrienden en familie met goede wijn is altijd een familieritueel geweest in Montalcino. Vandaag de dag dragen we dit plezier op aan degenen die zichzelf tijd willen gunnen in schoonheid en welzijn.

Passie en geduld…….

Een verhaal van liefde en dankbaarheid
“DOOR GENADE ONTVANGEN”
 
De wijnmakerij werd eind jaren tachtig gebouwd door Gennaro Cocciardo, een ambachtsman uit Ischia, die het wilde schenken als teken van dankbaarheid aan professor Losappio nadat deze, door voor hem te zorgen, zijn leven had gered waar andere artsen hem onheilspellend nieuws hadden gegeven. Het gebouw bevindt zich op enkele tientallen meters van de villa, aan de voet van het park. Het artefact, met een typisch Toscaanse stijl, blinkt niet uit door architectonische ideeën, maar is ontworpen volgens de behoeften van de tijd, toen prof. Losappio wijn maakte voor zichzelf en voor zijn vrienden. Op de gevel werd, door Cocciardo zelf, een terracotta Madonna geplaatst, ook geplaatst als symbool van dank en toewijding voor de ontvangen genade. In de geest die impuls geeft aan elke actie van de eigenaren van het bedrijf, zal dit wijnhuis je niet verrassen met zijn schoonheid, maar voor een aandachtig oog kan het fundamentele concept niet ontsnappen:
 
“D’Amore si Vive”.
 
Villa Le Prata huis compleet

De wijngaarden van Villa le Prata

Villa le Prata beschikt over 3 hectare land. Deze bevatten 4 verschillende wijngaarden die grondig zijn bestudeerd en die de grootste bron zijn en hun verschillen de rijkdom van Villa le Prata.
Het creëren van een uitstekende niche productie is het doel van Villa le Prata.

 

VIGNA VESCOVO & VIGNA LE PRATA

GEO-PEDOLOGISCHE INVLOED OP DE PECULIARTITEITEN VAN DE WIJNEN VIGNA VESCOVO EN LE PRATA (vergelijkbare wijngaarden voor geopedologische kenmerken)

De uitgesproken temperatuurschommelingen als gevolg van de hoogte in de post-veraisonperiodes dragen bij tot een betere fenolische samenstelling, tot de synthese van elegante en complexe aroma’s en tot een aanzienlijke vermindering van de zuurafbraak.
 
De discrete diepte van deze heuvelachtige bodems, gecombineerd met een goede structuur met een evenwichtige textuur en een goede interne drainage met nooit overmatige watertoevoer, garandeert een evenwichtige ontwikkeling van de wijnstok. De significante aanwezigheid van zeer veranderde Plioceen kiezels in combinatie met de zure pH bevordert het vrijkomen van kostbare mineralen en sporenelementen die nuttig zijn voor de wijnstok en voorlopers zijn van de synthese van fruitige, intense, elegante en persistente olfactorische noten. De verkregen wijnen zijn bijzonder elegant en geurig met een gematigde structuur, aromatisch, kruidig en complex.

Vigna le Prata

Ongeveer 1 hectare, wijngaard van 1988
Zesde van implantaat 120/300 gespoord cordon

Kenmerken van de bodem Wijngaard Le Prata

De wijngaard strekt zich uit over een hellend plateau gevormd door mariene polygene conglomeraten uit het Plioceen (3-5 miljoen jaar) op een gemiddelde hoogte van 507 meter.
De bruine, roodbruine bodems zijn over het algemeen diep, met een veelvuldig skelet bestaande uit goed verouderde kiezels, met een overwegend zanderige kleiachtige textuur, niet kalkhoudend, met een zure pH, goed gestructureerd, goed gedraineerd, met een hoge waterreserve.

Vigna del Vescovo

6000 m, wijngaard van 2017
Zesde van implantaat 75/230

Kenmerken van de bodem Vigna del Vescovo

De wijngaard strekt zich uit op een lineaire helling met een bescheiden helling, met noordwestelijke blootstelling, bestaande uit mariene polygene conglomeraten uit de Plioceen periode (3-5 miljoen jaar) op een gemiddelde hoogte van 515 meter. De roodachtige bodem is middelmatig diep, rijk aan kiezels en gewijzigd skelet, met een overwegend zandige kleiachtige textuur, niet kalkhoudend, met een zure pH, goed gestructureerd, goed gedraineerd, met een matige waterreserve.

VIGNA MASSIMO EN SAN PROSPERO

 
GEO-PEDOLOGISCHE INVLOEDINGEN OP DE PECULIARITEITEN VAN DE WIJNEN VIGNA MASSIMO EN S.PROSPERO (vergelijkbare wijngaarden voor geopedologische kenmerken)
 
De gematigde diepte van deze bodems in combinatie met een goede structuur en een goede interne drainage met optimale watertoevoer, zorgen voor een evenwichtige ontwikkeling van de wijnstok.
De aanzienlijke temperatuurschommelingen als gevolg van de hoogte in de post-veraison perioden dragen bij aan een uitstekende fenolische samenstelling, aan de synthese van elegante en complexe aroma’s, met een optimale zuurgraad in de most.
 
De overwegend kleiachtige textuur, met een significante aanwezigheid van klei afkomstig van de mergelfractie van de kalksteen, bevordert een robuuste structuur en kleurintensiteit.
De gematigde aanwezigheid van kalksteen zorgt voor elegantie, persistentie van de olfactorische toetsen en een hoge aromaticiteit.
 
De minerale component van de mergelkalksteen en de aanwezigheid van stukjes arenaceeën zorgen voor de synthese van fijne geurtoetsen van rood fruit en bessen.
De verkregen wijnen zijn krachtig, hebben een opmerkelijk lange levensduur, zijn rijk aan polyfenolen, hebben een intense kleur, een robuuste structuur en een hoge aromaticiteit.

Vigna Massimo

7800 m, wijngaard van 1972
Zesde van implantaat 125/290 gespoord cordon

Kenmerken van de bodem Vigneto Massimo

De wijngaard strekt zich uit op een convexe helling, met een lichte helling, met een westelijke ligging op een gemiddelde hoogte van 500 meter. Vanuit geologisch oogpunt wordt het gebied gekenmerkt door de aanwezigheid van de Sillano-Santa Fiora Formatie uit de Boven-Krijt-Paleocene Periode (60-75 miljoen jaar), bestaande uit schalie, mergelige kalksteen, siltsteen en calcilutiet (carbonaatkorrels van het formaat klei en slib). Het zijn diepe bodems met een nuttige diepte van ongeveer 120 cm, met een frequent skelet dat voornamelijk bestaat uit fragmenten van mergelkalksteen en siltsteen, met een overwegend kleiachtige textuur, matig kalkrijk, met een subalkalische pH, goed gestructureerd, goed gedraineerd, met een hoge waterreserve.geleefd, rijk aan polyfenolen, met een intense kleur, met een robuuste structuur en een hoge aromaticiteit.

Vigna San Prospero

Ongeveer 5000 m, wijngaard van 1998
Zesde van implantaat 100/290 gespoord cordon

Kenmerken van de bodem Vigneto San Prospero

De wijngaard strekt zich uit op een convexe helling, met een gematigde helling, met zuidelijke, zuidwestelijke blootstelling op een gemiddelde hoogte van 495 meter. Vanuit geologisch oogpunt wordt het gebied gekenmerkt door de aanwezigheid van de Sillano-Santa Fiora Formatie uit de Boven-Krijt-Paleocene Periode (60-75 miljoen jaar, bestaande uit leisteen, marmerkalksteen, siltsteen en calcilutiet (carbonaatkorrels ter grootte van klei en slib) en af en toe calcarenieten. Dit zijn matig diepe bodems met een nuttige diepte van ongeveer 100-110 cm, met een frequent skelet dat voornamelijk bestaat uit fragmenten van mergelkalksteen en siltsteen, met een kleiachtige textuur, weinig kalkhoudend, met een subalkalische pH, matig gestructureerd.

Producten Villa Le Prata

 44,59 267,77 Prijs incl. BTW