Het wijnhuis Uvamatris is gelegen in de heuvels van Sala Monferrato, in de omgeving van Monferrato. Het wijngoed ligt op een gloeiende helling op 260 meter hoogte, de totale oppervlakte bedraagt 6 ha waarvan 4 ha op dit moment actief gebruikt wordt voor wijnbouw.

De grond is kalkhoudend en mergelachtig, wit, lichtgrijs of beige en rijk aan calciumcarbonaat. Deze vruchtbare grond en de geografische ligging  bieden de perfecte omstandigheden om de druiven in perfectie te laten rijpen. Dit landschap biedt de beste mogelijkheden aan de druiven om wijnen volgens de beste traditie van Piemonte voort te brengen.

Monferrato is een prestigieuze naam in de wijnwereld. Het grotendeels heuvelachtige terrein ligt in de regio Piemonte, voornamelijk in de provincies Alessandria en Asti. Het strekt zich helemaal uit tot de voet van de Ligurische Apennijnen. De wijngaarden bedekken bijna volledig de hellingen en de toppen van de heuvels afgewisseld met kleine  bossen.

In het Monferrato gebied is het onderhoud van de wijngaarden en de productie van grote wijnen vooral een uiting van de plaatselijke cultuur en haar oude tradities.

Het wijnhuis Uvamatris is in het bezit van de familie Ronchi, de dagelijkse leiding is in hand van oenoloog (wijnmaker) Gabriele Ronchi. Uvamatris betekent “De druif van moeder”. Het wijngoed is aangekocht door de grootvader van Gabriele, het was een oude boerderij met maar enkele wijnstokken. Maar hier kon de grootvader zijn passie voor landbouw uitoefenen en de vakanties doorbrengen met zijn vrouw. Na het overlijden van grootmoeder wilde grootvader niet meer naar het landgoed vanwege de sterke herinneringen aan zijn vrouw. Zijn twee zonen hebben toen het landgoed verandert in een wijnbouw locatie met alle benodigde voorzieningen om zodoende grootvader weer te laten terugkeren naar zijn geliefde locatie. Na het overlijden van grootvader werd besloten het wijnbedrijf voort te zetten en de wijn onder de naam Uvamatris op de markt te brengen. Alle etiketten bevatten zodoende een portretfoto van grootmoeder.  

Op het wijngoed Uvamatrisworden een een vijftal druivensoorten verbouwd:

  • Barbera, de Barbera druif werd geboren in het Monferrato gebied en is nog steeds de meest verbouwde variëteit van het gebied. Hoewel de eerste officiële documentatie van deze druif dateert uit 1798, toen graaf Nuvolose de eerste wijngaarden van het ras in Piemonte plantte, heeft het een oorsprong die teruggaat tot de oudheid. Barbera druiven werden vervolgens “Vitis Vinifera Montisferratenis” genoemd om het te karakteriseren als typisch Monferrato ras.
  • Merlot, hoewel de Merlot variëteit zijn oorsprong vond in het zuidwesten van Frankrijk, was deze tegen het einde van de 19de eeuw al wijd verbouwd in Italië en bloeide in de ideale klimatologische omstandigheden. De naam komt van het feit dat jonge Merels (Merlottos) een bijzondere voorkeur hadden voor de zoete vrucht die in trossen aan de wijnstokken groeiden.
  • Nebbiolo, de Nebbiolo variëteit is autochtoon in het gebied van Piemonte en de naam ervan kan afgeleid zijn van het Italiaanse woord nebbia, zijnde mist. Dit omdat de huid van de druif bedekt is met iets dat er uit ziet als “rijp”, of omdat de druiven eind oktober geoogst worden als de wijngaarden in diepe mist gehuld zijn ’s ochtends.
  • Chardonnay, de Chardonnay variëteit is afkomstig van het Bourgondische platteland in Frankrijk, maar wordt met succes over de hele wereld geteeld. De talrijke variëteiten van aromatische componenten die het bevat, onderscheiden zich op verschillende manieren, afhankelijk van het terrein en de klimaten waarin het wordt gekweekt. Chardonnay is het essentiële component van de beste mousserende wijnen van de wereld. In Italië worden bijna alle grote Chardonnays geproduceerd met houtrijping, die een zekere homogeniteit in het eindresultaat stimuleert.
  • Sauvignon Blanc, de Sauvignon variëteit vindt zijn oorsprong in het Franse Bordeaux. We noemen hier specifiek Sauvignon Blanc omdat er meerdere variëteiten zijn zoals de Sauvignon Gris en Sauvignon Rosé. De wijnstok heeft middelgrote, rond en drielobig, met een intens groene kleur. De druiventros die geproduceerd wordt is middelgroot, gevleugeld en compact. De druif is middelgroot , rond en heeft een dikke, goud groene, gespikkelde schil. De wijnstok is een krachtige plant die uitgebreid moet worden gesnoeid  om bladovergroei te voorkomen.

Producten Uvamatris