Traerte – Vadiaperti

We gaan terug naar1984. Dit is het jaar dat Antonio Troisi zijn wijnbedrijf Vadiaperti opricht in Montefredane. Naast een geweldige wijnproducer, Antonio was één van de eerste druiventelers die zelf wijn gaat produceren in de regio, is hij een bijzonder persoon. Hij had grote invloed op vele personen, wijnliefhebbers en anderen. Na zijn dood in 1998 neemt zijn zoon Raffaele het wijnbedrijf over.

Een nieuwe start het onstaan van Traerte – Vadiaperti

Natuurlijk blijft Raffaele, de superieure wijnen produceren die de naam Valdiaperti op de kaart hebben gezet. Het landgoed biedt nog steeds wat in veel opzichten een extreme interpretatie van Irpinia-wijnen is: weerbarstig, onstuimig, soms ongenaakbaar als ze jong zijn, maar in staat om de natuurlijke kelderbaarheid die Greco- en Fiano wijn onderscheidt, te versterken.

Traerte – Vadiaperti wordt geboren een nieuwe onderneming. Tra-erte oftewel tussen twee bergwegen. Dit zijn de wegen die je moet afleggen om naar het bedrijf te komen, hier in het hart van Irpinia, een ruig en genereus land. In 2011 heeft Raffaele Troisi, zoon van dit land en al gevestigd wijnmaker bij Vadiaperti (het familiebedrijf), een nieuw project in gedachten met een duidelijke missie: het verbeteren van de wijnen van Irpinia, een van de voedsel- en wijnschatten van dit gebied. 

“De wijn die het gebied beschrijft”

 

Traerte - Vadiaperti

De wijngaarden van Traerte – Vadiaperti

Traerte – Vadiaperti beschikt over enkele unieke wijngaarden in de Irpinia regio. Alle op toplocaties voor de aangeplante druivenrassen.

Fiano

De wijngaarden voor Fiano zijn gesitueerd in Montefrèdano. We spreken over de noordelijke subzone van het gebied voor de productie van Fiano di Avellino DOCG. Denk hierbij aan de communes Pratola Serra, Montefrèdano, Grottolella en Capriglia Irpinia. De wijngaarden zijn aangeplant op 350 tot 400 meter boven zeespiegel. De bodem bezit veel tufsteen en klei. De wijnstokken zijn tussen de 20 en 40 jaar oud. Daarnaast draagt de rivier Sabato bij aan de klimatologische omstandigheden voor grotere, meer hartige Fiano wijnen.

Greco

Greco staat aangeplant in Montefusco, Prata di Principato Ultra en Santa Paolina. Er zijn drie uitzonderlijke gebieden voor de productie van Greco, Santa Paolina, Tufo en Montefusco. Alle drie liggen ze aan de rechteroever van de Sabota rivier. Daarnaast hebben ze zuid tot zuidoost expositie wat cruciaal is voor deze grillige druif. De wijngaarden zijn aangeplant tussen de 600 en 700 meter boven zeespiegel. De wijnstokken zijn 30-40 jaar oud. De bodems bevatten redelijk veel klei en organisch materiaal. Daarnaast ijzer. De wijnen zijn meer gestructureerd.

Coda di Volpe

De Coda di Volpe staat aangeplant in Vertecchia bij Pietradefusi en Torre le Nocelle. De wijngaarden liggen op  400 tot 500 meter boven zeespiegel. De bodem bevat een mix van klei en zand met kalk en kwarts. De wijnstokken kunnen verdeeld worden in stokken van 15 tot 40 jaar en zeer oude stokken met een leeftijd van 60 tot 70 jaar. Allen met zuid blootstelling. Traerte – Vadiaperti was het eerste wijnbedrijf dat een monocèpage wijn van deze druif produceerde in Irpinia. Wijn met een intense mineraliteit, riesling-achtig.

Falanghina

De Falanghina staat aangeplant in Cesine – San Giorgio del Sannio. De wijnstokken hebben een leeftijd van 20-30 jaar. Ze zijn aangeplant op een 400 meter boven zeespiegel met een zuidelijke blootstelling op kleibodems.

Aglianico

Aglianico staat tot slot aangeplant in Venticano. Venticano ligt in het Taurasi DOCG gebied. Om wat preciezer te zijn de noordwest subzone aan de linkeroever van de rivier Calore. Het bevat drie communes: Pietradefusi, Torre de Nocelle en Venticano. Het microklimaat van deze subzone is redelijk warm.  Zodoende kan de Aglianico eerder geoogst worden dan andere delen van Taurasi. De hellingen zijn niet bijzonder stijl. De bodems zijn vrij homogeen met voornamelijk mergel met een beetje losse leem en zand. De wijnstokken staan aangeplant op 300 meter boven zeespiegel met zuidelijke blootstelling. De wijnstokken hebben een leeftijd van 20 tot 30 jaar

Raffaele Troisi

Volgens Ian d’Agata (gerenomeerd schrijver van “Italy’s native wine grape terroirs” en “Native wine grape’s of Italy”) behoort Raffaele Troisi tot de beste producenten van Taurasi wijn en in het algemeen tot de meest getalenteerde wijnmakers van Campanië.

Traerte - Vadiaperti (Raffaele Troise)

De wijnen van Traerte – Vadiaperti

Witte wijn

“Selezione” reeks

Rode wijn