Bij Tenute Ugolini wordt op Biodynamische wijze wijnbouw gepleegd. Met volle overtuiging voor de agrarische harmonie in samenwerking met de natuur en het landschap.

Het land en de wijngaarden maken sinds de dagen van mijn grootvader deel uit van de Ugolini familiegeschiedenis.

Dit is een verhaal dat bij veel lokale mensen hier in Valpolicella gewoonte is. De gewoonte om iedere morgen als je wakker wordt als eerste uit het raam te kijken, om het weer en het landschap te controleren.

Ons gezin bestaat uit drie broers: Davide, Tiziano en ikzelf Giambattista. Toen mijn vader stierf, ongeveer 20 jaar geleden, moesten wij zijn erfenis beheren en zodoende ook de wijngaarden verzorgen. Voor mij was het liefde op het eerste gezicht. Daarnaast hebben we altijd geloofd in hoogwaardige wijnbouw dus hebben we geïnvesteerd in de aankoop van wijngaarden op het zuiden. Om onze droom waar te maken, het produceren van wijn van onze eigen druiven, werkte ik voor een belangrijk Italiaans bedrijf, ver weg van huis, wetende dat ik op een dag zou terugkeren en voor onze wijngaarden in Fumane zou zorgen.

Ongeveer 10 jaar geleden besefte ik dat het niet het juiste moment was om onszelf te beperken en alle druiven te verkopen die in onze wijngaarden werden geteeld, maar om te beginnen met wijn maken, bottelen en deze wijn onder onze familienaam op de markt te brengen. Dit omzettingsproces vindt vandaag nog steeds plaats en gaat hand in hand met het verbeteren van ons wijnerfgoed.

Jarenlang is alle aandacht en zorg besteed aan de wijngaarden op de heuvels. Echter onze focus was niet enkel gericht op landbouw ondanks dat de meeste wijnstokken opnieuw zijn aangeplant. We hebben ook rekening gehouden met de schoonheid van het landschap. Het landgoed Ugolini bevat een 14 km kleine muren die karakteristiek zijn voor de Valpolicella streek. Deze muren worden continue onderhouden en verzorgd, iets wat erg bewerkelijk is. Dit offer helpt echter om dit specifieke kenmerk van de Valpolicella streek te behouden voor de volgende generatie.

We zijn echter bijzonder trots op ons net voltooide project: de aankoop en renovatie van Corte Quaranta. Een antieke boerderij met binnenplaats welke panoramisch gelegen is in het landelijke gebied onder de heuvels van San Michele. Op slechts een steenworp afstand van onze wijnmakerij. Nu noemen we  het ‘Casa Ugolini’, het huis waar onze wijnen liggen te rijpen. Een prachtige plek waar de deur altijd open staat om bezoekers te verwelkomen …… We wachten op je, kom ons bezoeken!

Giambattista

HET PROJECT

Goede wijn is afkomstig van gezonde druiven, die is geteeld en geplukt in een even gezonde omgeving. Vanaf het begin heb ik altijd de maximale aandacht besteed aan agrarische harmonie in samenwerking met de natuur en het landschap. Dit is iets dat niet toevallig gebeurt, maar door een lang proces van studie van de omgeving.

Een grondige grondanalyse bracht me ertoe om voor de druiven onderstokken met een penwortel te kiezen, zodat de planten een water- en voedingsbalans kunnen vinden in de skeletachtige bodems die voornamelijk uit compacte mergel bestaan. Om de weg naar de diepte voor de wortels makkelijker te maken, gebruiken we een procedure in oude stijl genaamd ‘Sovescio’ gebruikt. Oftewel de methode van de groene mest. De sterke en robuuste wortels van deze planten maken de weg vrij voor de jonge wortels van de druivenstokken.

In het voorjaar, wanneer de grassen groeien, maait daarna gebruikt men ze als organische meststof voor de wijnstokken. Op deze manier is het natuurlijk evenwicht in de wijngaarden terug gebracht. En dankzij de eliminatie van chemisch gebruikte producten zijn bepaalde vogelsoorten teruggekeerd en voeden ze zich met de insecten die gevaarlijk zijn voor de druiven. Het enige agrarische ‘medicijn’ dat door ons wordt gebruikt, zijn oude recepten op basis van kaliumzout, aftreksels van kruiden, propolis gemengd met koper- en zwavelzout en ten slotte knoflookextraten. Dat maakt het tegenwoordig zo leuk om door de wijngaarden te lopen. De eliminatie van insecticiden en het beperkt wieden van de grassen heeft voor de terugkeer van vele insecten en vogels gezorgd die een paar jaar geleden bijna verdwenen waren.

Bescherming en aandacht voor ‘biodiversiteit’ helpt niet alleen het milieu, maar helpt ook de druiven, dus de wijn. Omdat de omgeving waar de druiven worden  geteeld deze de druiven zijn persoonlijk karakter geeft.

 

tenute ugolini
tenute ugolini

De wijngaarden

Tenute Ugolini heeft op dit moment 22 ha wijngaarden in haar bezit. Deze wijngaarden zijn voor het merendeel aangeplant met Corvina Gentile, Corvinone en Rondinella met daarnaastnog enkele typische variëteiten van Valpolicella. Daarnaast bezit de familie ongeveer 7000 m2 olijfgaarden in het gebied Alta Valle di Fumane.

De gebruikte systemen zijn de Veronese halve pergola en de leiboom in de hogere heuvels voor de oudere wijnstokken. Bij Tenute Ugolini hechten ze aan elke wijn evenveel waarde of het nu om een Valpolicella Classico of Amarone gaat. Bovendien komt elke wijn van een precieze cru en is deze wijngaard enkel bestemd voor de productie van deze specifieke wijn.

De 22 ha wijngaarden zijn onderverdeeld in 5 wijngaarden en dus voor 5 Cru wijnen bestemd:

  • Il Pozzetto – Valpolicella Classico
  • Colle San Michele – Valpolicella Classico Superiore
  • Monte Solane – Valpolicella Ripasso
  • Valle Alta – Amarone della Valpolicella
  • Valle Lena – Recioto della Valpolicella

Voor het beheer van deze wijngaarden wordt samengewerkt met twee gerenommeerde experten in wijngaard management: Marco Simonit en Pierpaolo Sirch

Tenute Ugolini

Producten Tenute Ugolini