Silvano Follador

 

 

 

 

“….in een wijn is het moeilijker om de subtiliteiten de begrijpen dan de de duidelijke verschillen; de finesse begint hier”.
                                                                                                                                                      Silvano Follador

Silvano Follador wordt gezien als dé expert van de Glera druif. Zijn Prosecco Cartizze behoorde tot de beste van de wereld. Behoorde…. Silvano heeft enkele jaren geleden een grote wijziging doorgevoerd op zijn wijnbedrijf.

Een stukje geschiedenis.

In 1999 besluiten Silvano Follador en zijn broer Alberta het wijnbedrijf van zijn grootvader voort te zetten. De twee hectare wijngebied waarvan 1,5 hectare in het topgebied Cartizze zijn een uitstekend startpunt voor het maken van Prosecco. Er komen nog eens 2 hectare bij uit een erfenis van grootvader aan moeders kant. De geproduceerde prosecco wijnen waren van zeer goede kwaliteit. Echter om aan de vraag van de wijnen te voldoen moest er extern druiven aangekocht te worden. Sinds 2007 is het inzicht gekomen om een meer intense en persoonlijke relatie met de wijnen en hun wijngaarden te ontdekken.

De nieuwe strategie 

Vanaf 2004 is men begonnen met biologische wijnbouw. Dit is in de jaren alleen maar uitgebouwd. Respect voor het bodemleven en de planten. Kunstmes en insecticiden zijn verbannen. Sinds 2005 zijn er enkel biodynamische preparaten gebruikt. Afhankelijk van de behoefte voegt men gecomposteerde mest en humus aan de bodem toe.

Sinds 2010 neemt Silvano Follador afscheid van enzymen voor het klaren van de most. Daarnaast van de geselecteerde en activerende gisten voor de eerste fermentatie. Deze vindt nu spontaan plaats. 

De nieuwe wijnen

Nog een drastische beslissing, Silvano Follador besluit nog enkel twee Valdobbiadene Prosecco wijnen te produceren. Één met de Charmat methode en één volgens de Methode traditionelle. Beide wijnen zijn extra brut wijnen met restsuikers variërend van 0-2 gram per liter. Een keuze die is ontstaan om meer complexiteit en elegantie te geven aan mousserende wijnen.

Respect voor de natuurlijke fysiologie van de plant en voor de vruchtbaarheid en het microbiële leven van de bodem heeft gezorgd voor de vorming van smakelijkere druiven. Door spontane fermentaties konden de echte rassen en minerale aroma’s van de grond in de wijn worden hersteld. Een rijkere en oprechtere smaak gegarandeerd.

 

Silvano Follador Valdobbiadene prosecco superiore DOCG Extra Brut
Silvano Follador Valdobbiadene prosecco superiore DOCG Extra Brut
Italiaans mousserende wijn

Producten van Silvano Follador:

 19,55 147,11 Prijs incl. BTW
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina