Beconcini Wines

De oorsprong van de wijnmakerij gaat terug naar de vijftiger jaren van de twintigste eeuw. Rond 1950 slaagde de grootvader van Leonardo erin het land te kopen waarop hij met zijn gezin al enige tijd werkte. Hij was pachter van dit land wat toebehoorde aan de familie Marchesi Ridolfi. Door deze koop was de familie Beconcini een van de eerste in Toscane die zich bevrijde van het toen gangbare systeem van deelpacht. Daarnaast is dit de mogelijkheid geweest het huidige Pietro Beconcini Agricola op te richten. In de tijd van grootvader was het een landbouw bedrijf met een verscheidenheid aan producten. Onder leiding van de vader van Leonardo is het strikt een wijnbouw en wijndomein geworden. Heden wordt het bedrijf, gelegen in San Miniato, geleidt door Leonardo Beconcini en zijn vrouw Eva Bellagamba.  Onder deze leiding heeft het bedrijf een goede reputatie opgebouwd als we het hebben over wijnen van inheemse (allochtone) druivenrassen. Denk hierbij aan de klassieke sangiovese wijn maar ook aan de malvasia nero druif. Hoe kan het anders in Toscane.

 

Bij Pietro Beconcini wordt biologische wijze wijnbouw gepleegd.

 

Geheimbewaarder zo oud als ons land

In de wijngaard stonden 213 wijnstokken waarvan de herkomst en het druivenras niet duidelijk waren. Na langdurig onderzoek, dat overigens nog loopt, is komen vast te staan dat het hier over de tempranillo druif gaat. 

Als we terug gaan in de tijd doorkruiste de Via Francigena de wijngaarden. Deze weg is vroeger veel gebruikt als doorgangsweg zoals door pelgrims op bedevaart naar Rome. Één route van de Via Francigena leidt naar Canterbury de andere route naar Santiago di Compostela. Zo is vast komen te staan dat Spanje de herkomst plaats is van deze druivenstokken. De zaden meegebracht door Spaanse priesters hebben geleid tot de aanwezigheid van tempranillo druiven in San Miniato. Druivenplanten vermeerderen door zaden was in die tijd gemakkelijker dan het meenemen van bundels druivenplanten. Hierdoor is een deel van het onderzoek bevestigt dat de aanwezige druivenplanten genetisch materiaal hebben van de tempranillo druif uit Spanje. Echter zich in de loop van de eeuwen heeft aangepast aan zijn omgeving in Italië.

Pietro Beconcini heeft zodoende ook wereldwijd naam gemaakt als wijnmaker van unieke  tempranillo wijnen uit Toscane. 

Producten van Pietro Beconcini

Witte wijnen:

De traditionele reeks met sangiovese:

 15,99 96,69 Prijs incl. BTW
 12,36 84,30 Prijs incl. BTW
91 punten JamesSuckling.com
 20,66 130,58 Prijs incl. BTW

De innovatieve reeks met tempranillo:

Dessertwijnen: