Masseria (Cantine) Incantalupi

Masseria Incantalupi, ook bekend als Cantine Incantalupi, is een prominente wijnmakerij gelegen in Puglia, Italië. Deze wijnmakerij staat bekend om zijn uitstekende wijnen en zijn sterke band met het land en de tradities van de regio.

Cantine Incantalupi

De geschiedenis

In 1948 nemen Antonio en Lorenzo Cinquepalmi, die al enkele jaren eigenaar zijn van Masseria lncantalupi, het besluit om de eerste vijf hectare wijnstokken aan te planten. De eerste aangeplante variëteiten zijn negroamaro, primitivo en malvasia nera. Dankzij de diepe en vruchtbare grond voldoen deze meer dan aan de verwachtingen van de broers. Ook zijn de gekweekte druiven zeer gewild en bekend bij alle wijnproducenten in het gebied.

Buitengewone bekwaamheid, totale toewijding en grenzeloze passie voor landbouw en natuur brengen de gebroeders Cinquepalmi ertoe om al hun middelen te investeren in de aankoop van de Masseria. Daarnaast vormen de introductie van nieuwe gewassen  een onverslaanbare combinatie met het vruchtbare, warme en winderige microklimaat van dit vlakke land, op slechts een paar kilometer van de zee. De lovenswaardige resultaten die volgen leiden tot de aanplant van meer nieuwe wijnstokken en de oprichting van een kleine wijnpers binnen de Masseria. Met de aankoop van enkele ‘capasoni’ (grote aardewerken vaten) en vaten voor het gisten van de most en het opslaan van de wijn is het eigen wijnbedrijf een feit.

Masseria Incantalupi

De passie voor het land, de wijnstokken, de olijven en de boomgaarden, die door de jaren heen lncantalupi verrijken, zijn door de oorspronkelijke eigenaars doorgegeven. Eerst aan hun nicht en neef Maria en Giuseppe Bruno. En door hen aan hun kinderen. Deze passie en het verantwoordelijkheidsgevoel is bij de huidige generatie nog steeds aanwezig.

Een nieuwe fase

In 1989 vindt de eerste van een reeks belangrijke veranderingen plaats. Alle onderdelen van het bedrijf, dat zich uitstrekt over meer dan 150 hectare, schakelden over op biologische landbouw. Hierbij worden uitsluitend organische meststoffen gebruikt. Daarnaast worden alle onkruidverdelgers en insecticiden afgeschaft. Dit verbetert niet alleen de structuur en gezondheid van de bodem, maar leidt ook tot een perfect gebalanceerd agro-ecosysteem. Met als gevolg de verspreiding van veel extra diersoorten. Naast de originele wijngaarden, waar de traditionele ‘alberello’ (kopgeleide) vorm wordt gebruikt, zijn nog eens tien hectare aangeplant. Echter met behulp van de meest moderne teelttechnieken en met toevoeging van nieuwe druivensoorten zoals Malvasia Bianca, Minutolo en Chardonnay, allemaal biologisch.

De huidige wijnmaker is Ennio Cagnazzo.

Masserie Incantalupi

De wijnen van Masseria Incantalupi