Cantina Lonardo – Contrade di Taurasi is een familiebedrijf in het hart van Taurasi. Sandro Lonardo en Rosanna Cori met hun twee dochters, Antonella en Enza, bezitten 5 hectare wijngaard in de Taurasi regio. Taurasi is een klein dorp en de wijngaarden zijn versplinterd over het gebied. Zo ook de wijngaarden van Cantine Lonardo.

De wijngaarden:

De familie bezit wijngaarden aan de oevers van de Calore rivier. Deze liggen op een hoogte van 350 meter boven zeespiegel en bevatten een overwegend kleiachtige  kalkhoudende grond.

De andere wijngaarden bevinden zich nabij de wijnmakerij. Op een hoogte van 450 meter boven zeespiegel met hoofdzakelijk vulkanische grond.

De verscheidenheid van deze wijngaarden heeft Cantine Lonardo in staat gesteld twee cru wijnen te produceren. De ene cru heeft de naam “Coste” meegekregen en is geproduceerd van de wijngaard aan de oevers van de Calore rivier. De tweede cru heeft de naam “Vigna d’Alto” meegekregen. Deze wijngaard bevindt zich zoals gezegd bij de wijnmakerij.

De opbrengst van de wijngaarden bedraagt ongeveer 50 kwintaal. De wijngaarden hebben een plantdichtheid van ongeveer 1000 tot 2000 wijnstokken per hectare.

De visie

Cantine Lonardo hebben enkele leidende principes:

  • exclusief gebruik van druiven van wijngaarden in familiebezit.
  • gebruik van inheemse gisten om de smaken van de regio te benadrukken.
  • optimalisatie van wijnmaakprocessen en voortdurend experimenteren met innovatieve technieken in zowel de wijngaard als de kelder.

Ze werken uitsluitend met twee druivensoorten, Aglianico en Grecomusc (geregistreerd als Rovello Bianco), met als doel de natuurlijke essentie van de druiven te behouden.

Daarnaast vertrouwt de faminli Lonardo op een team van vooraanstaande technici, waaronder universiteitsprofessoren uit Napels en Palermo.

De hergeboorte van de Grecomusc druif

Deze groep heeft een centrale rol gespeeld in het doen herleven van een oude lokale niet-geënte druivensoort, de Grecomusc. Deze druif was schaars op het Irpiniaanse platteland.  Cantine de Lonardo produceert jaarlijks ongeveer 2.500 flessen wijn van dit druivenras.

Grecomusc

Als de Grecomusc onderzoek en experimenten belichaamt, vertegenwoordigt de Aglianico traditie, als de primaire druivensoort voor de twee geproduceerde wijnen, de Taurasi DOCG, en in bijzonder gunstige jaren, de Taurasi Riserva.

De eenvoud van wijn maken

Cantine Lonardo streeft naar een eenvoudige wijze van wijn maken, geen poespas.

Voor zowel de “Cru” als de Taurasi en Aglianico bestaat de vinificatie uit minimale ingrepen en een paar eenvoudige stappen, die met de grootste zorg worden uitgevoerd:

  • gecontroleerde temperatuur vanaf de aankomst van de druif tot het eindproduct
  • fermentatie met autochtone gist uit de wijngaard
  • maceratie op de schil gedurende 15 tot 30 dagen
  • volledig spontane malolactische gisting
  • rijping gedurende 24 maanden op hout (voor de Taurasi) of in staal met een snelle houtpassage van 30% (voor de Aglianico)
  • ongefilterde botteling

De druiven worden zorgvuldig geselecteerd en verwerkt in vaten van 10, 20 of 30 kwintaal. Elke twee maanden wordt de wijn geproefd en beoordeeld van 1 tot 5 sterren naarmate hij ouder wordt. De wijnen met een lagere score worden Aglianico, terwijl de rest Taurasi wordt.

De wijngaarden zijn biologisch gecertificeerd.

De producten van Cantine Lonardo