Azienda Agricola Cantine di Marzo Logo
Verleden

Cantine di Marzo een stukje geschiedenis……In 1647 verliet Scipione di Marzo, de eerste bekende voorouder van de familie, zijn woonplaats San Paolo Belsito bij de stad Nola. Hij vluchtte voor de pest die de regio teisterde. Hij nam onder andere enkele wijnstokken mee van een lokale witte variëteit die indertijd Greco del Vesuvio of Greco di Somma heette. Eenmaal gevestigd in Tufo, plantte hij dit ras in een regio die eerder grotendeels aangeplant was met blauwe druiven. Zodoende werd hij werd de grondlegger van de wijn Greco di Tufo. In 1648 vestigde hij zijn wijnmakerij Cantine di Marzo en het palazzo van de familie in de muren rondom het dorp.

Op dit moment zijn die één van de belangrijkste kenmerken van het dorp Tufo. Deze twee gebouwen behoren tot het erfgoed. In deze wijnmakerij worden nog steeds de wijnen geproduceerd voornamelijk de Greco di Tufo wijnen. Gelegen in het centrum van de stad, vormen de wijnmakerij en het palazzo een integraal onderdeel van de oorspronkelijke stadsmuren. Het zeventiende-eeuwse palazzo is typerend voor de architectonische stijl van die periode. Het wijnhuis bestaat uit een reeks grotten en tunnels die met de hand in de rots zijn gegraven. Dit geeft daardoor het hele jaar door een stabiele temperatuur. Het wijnhuis is verdeeld over vele niveaus. Ter illustratie, het totale niveauverschil bedraagt 20 meter.

Heden

Cantine di Marzo maakt gebruik van de nieuwste technologie en eerste klas consultants: Paolo Caciorgna en Emilia Tartaglione voor de stille wijnen. Daarnaast Maurizio Baldi voor de mousserende wijnen. Het wijn bereidingsproces wordt zeer zorgvuldig gevolgd. Zodat de wijn alle persoonlijkheid kan tonen die door het gebied wordt gegeven. Dankzij dit historische erfgoed en de avant-gardistische wijnbouw technieken is de wijnmakerij Cantine di Marzo de trotse getuige van een traditie die dateert uit de middeleeuwen. Het wijnhuis wordt regelmatig bezocht door toeristen die een ander aspect van de regio Campania willen zien. Of gewoon om wijnen te proeven met een smaak van het gebied Tufo.

Familie Di Somma

In 2009 is het landgoed di Marzo overgegaan naar de familie di Somma. Zij zijn directe afstammelingen van de familie di Marzo, de grondleggers van het landgoed. Filippo di Somma is met zijn zoon Ferrante en zijn dochter Maria Giovanna begonnen aan een ambitieus programma voor de ontwikkeling van het landgoed. Het doel is om het tot een niveau te brengen dat de vierhonderd jaar oude traditie weerspiegelt. Namelijk een van de oudste wijnmakerijen van Italië en de eerste die ooit de Greco di Tufo-wijn heeft geproduceerd. De familie di Somma hebben het grootste deel van hun leven in het buitenland doorgebracht, voornamelijk in Frankrijk.

Ferrante di Somma die alle technische aspecten volgt en de exportmarkten beheert, heeft zowel in Frankrijk als Engeland en Rusland gewoond. Omdat hij wijncommercie in de Bourgogne heeft bestudeerd, is hij degene die de nieuwe richting heeft bepaald voor de geproduceerde wijnen. Zijn internationale ervaring van de wijnwereld en zijn dagelijks contact met Italiaanse en Franse producenten heeft hem zodoende de knowhow gegeven om Cantine di Marzo de 21e eeuw binnen te brengen.

Maar ook Maria Giovanna heeft ook een groot deel van haar leven in Frankrijk gewoond. In het bijzonder is zij momenteel bezig met de ontwikkeling van de lokale markt. Daarnaast promoot zij de regio Campania door middel van verschillende toeristische projecten. Ten slotte draagt ze met een uitgebreide ervaring in de IT-sector bij aan het organisatorische aspect van de wijnmakerij Cantine di Marzo.

De wijngaarden

Cantine di Marzo beschikt over meerdere wijngaarden. In totaal 23 hectare alle gelegen rond Tufo in de dorpen Santa Lucia, San Paolo en San Paoline. De hoogte van de wijngaarden varieert van 250 tot 500 meter boven zeespiegel. De wijngaarden bevinden zich op glooiende heuvels en zijn voornamelijk gericht op het zuidwesten. De bodem bestaat uit klei en kalksteen. Van oudsher zijn de hellingen rond Tufo zwavelrijk, deze zwavel geeft een unieke smaak aan de Greco di Tufo wijnen.

De wijngaarden aangeplant met Aglianico druiven voor Taurasi DOCG liggen bij Luogosano en Montemarano. De expositie van de druiven is zuid. Daarnaast liggen de wijngaarden op een hoogte van tussen de 350 en 450 meter. De wijngaarden zijn met 4000 planten per hectare aangeplant. De druivenstokken zijn gemiddeld 20 jaar oud en zorgen voor een opbrengst van 70 Hl per hectare.
Cordon is het toegepaste snoeisysteem in de wijngaarden van Cantine di Marzo met Aglianico druiven van Cantine di Marzo.

Producten Azienda Agricola Cantine di Marzo

 

Cru wijnen

 

Aanbieding!
Kelderrestant
Oorspronkelijke prijs was: € 19,71.Huidige prijs is: € 17,31. Prijs incl. BTW
Aanbieding!
Kelderrestant
Oorspronkelijke prijs was: € 19,71.Huidige prijs is: € 17,31. Prijs incl. BTW
Aanbieding!
Kelderrestant
Oorspronkelijke prijs was: € 19,71.Huidige prijs is: € 17,31. Prijs incl. BTW

Witte wijnen

Rode wijnen

Aanbieding!
Kelderrestant
Oorspronkelijke prijs was: € 13,55.Huidige prijs is: € 11,86. Prijs incl. BTW