Cantine del Notaio Logo
Cantine del Notaio

De passie voor wijn maken is niet nieuw voor de familie Giuratrabocchetti. Deze wordt namelijk al generaties lang doorgegeven. In 1998 werd het wijndomein Cantine del Notaio geboren uit dezelfde traditie. Toen gingen zowel Gerardo Giuratrabocchetti, met zijn diploma landbouwwetenschap, als zijn vrouw Marcella, de uitdaging Aglianico del Vulture aan. Ze besloten om traditie, innovatie, geschiedenis en terroir te combineren met de wijnstokken die in hun wijngaarden groeien. Samen met Luigi Moio, hoogleraar oenologie aan de universiteit van Napels, startten ze een waardevolle samenwerking. En daarnaast een uitgebreid onderzoek naar het wijnpotentieel van deze Aglianico druif, de belangrijkste in Zuid-Italië. Een trotse maar moeilijke wijnstok maar in staat om wijnen te produceren met een buitengewone persoonlijkheid.

Ik denk dat ik ongeveer zeven jaar oud was en ik herinner het me alsof het gisteren was. Ik ging naar de wijngaard van mijn grootvader kijken. Daar vond ik hem gebogen over een wijnstok.

Hij was een strenge man en ik was altijd onder de indruk van hem, maar daar onder zijn wijnstokken had hij een serene en ongewoon zoete uitdrukking. Hij draaide zich om, zag mij en was plotseling weer serieus. “Hé, herhaal je naam!” Zei hij. Ik was echt bang. Grootvader wordt gek, dacht ik. Hij kan mijn naam niet onthouden! Ik begon weg te rennen, maar hij pakte me bij de arm en vroeg opnieuw: “Snel, vertel me, hoe heet je?” “Gerardo”, antwoordde ik met een zachte stem. “Uw naam is Gerardo”, zei hij, “hetzelfde als de mijne. Daarom zullen mijn wijngaarden ooit van jou zijn. ”

Als ik hem nu herinner, moet ik glimlachen als ik denk hoe trots ik ben, na meer dan dertig jaar en ook vele avonturen, om mijn wortels in de erfenis van mijn grootvader te claimen en er de focus van mijn leven van te maken. Ik weet nu dat de echte erfenis die ik heb geërfd verder gaat dan wijngaarden: het is een erfenis van waarden, een liefde voor dingen die “correct worden gedaan”; een verlangen om te bereiken in plaats van te bezitten.

En daarom wil ik alles wat ik heb gedaan en nog zal doen, aan mijn familie wijden. Aan mijn grootvader, die stilletjes wees op wat voor mij de juiste weg bleek te zijn. Daarnaast aan mijn ouders en vooral mijn vader, een notaris, die me de vastberadenheid leerde om doelen te bereiken en het respect voor traditie. Aan mijn schoonmoeder met haar buitengewone vrijgevigheid en kracht. En voor mijn schoonvader, een opmerkelijke man die me ongetwijfeld zou zijn blijven bemoedigen met zijn onnavolgbare enthousiasme en liefde voor het leven.

En mijn vrouw? Ik kan alleen maar zeggen dat dit avontuur zonder haar nooit zou zijn begonnen!

Gerardo Giuratrabocchetti

Cantine del Notaio

Bij Cantine del Notaio wordt met passie en gedrevenheid op biodynamische wijze wijnbouw gepleegd. Gerardo Giuratrabocchetti is een van de pioniers in Basilicata. Hij heeft Cantine del Notaio een nieuwe identiteit gegeven. Zijn bedrijf is één van de meest belangrijke oenologische bedrijven van deze regio in zuid Italië.

Bij Cantine del Notaio maakt men met de Aglianico druif diverse bijzondere wijnen. De rode wijnen beginnen bij een fruitige basiswijn. Deze heeft de naam “L’Atto” gekregen. Daarop volgend komt de wijn “Il Repertorio”. Vervolgens krijgen we een complexere wijn “La Firma”. Tot slot noemen we “Il Sigillo”, een top cru. Voor de oplettende lezer, alle namen van de wijnen verwijzen naar taken van een notaris. (Notaio =  notaris) De vader van Gerardo heeft het ambt van notaris bekleed. Als witte wijn noemen we “Il Preliminare” gemaakt van een blend van Aglianico, Malvasia, Moscata en Chardonnay. Hierbij wordt de blauwe Aglianico druif in wit gevinifieerd. Oftewel zonder contact te hebben met de schillen van deze druif.

De kwaliteitswijnen van Cantine del Notaio hebben verschillende onderscheidingen ontvangen. Zoals in de Italiaanse wijngids Gambero Rosso. In deze gids ontvangt “Il Repertorio” al jaren op rij de hoogste onderscheiding “Tre Bicchieri”. 

Producten van Cantine del Notaio

Witte wijn

Aanbieding!
 13,52 91,74 Prijs incl. BTW

Rode wijn

Tre Bicchieri Gambero Rosso 2020
 28,72 186,78 Prijs incl. BTW

Dessertwijn

 31,36 167,77 Prijs incl. BTW