Ugo Ponticelli koopt eind jaren 60 van de vorig eeuw een huis en een stuk landgoed in het Poggiolo gebied. Dit is feitelijk het ontstaan van wijnhuis “Il Balzo”

Pogiolo gebied

Het Poggiolo gebied in Rufina is een wijndomein dat gelegen is in het hart van het Chianti Rufina-gebied, in de heuvels van Toscane, Italië. Het staat bekend om zijn wijnproductie, vooral met betrekking tot de teelt van Sangiovese-druiven. De belangrijkste druivensoort voor de productie van Chianti Rufina-wijnen.

Het landgoed Poggiolo heeft zich gericht op het produceren van kwaliteitswijnen die de kenmerken van het terroir en de specifieke omstandigheden van het gebied weerspiegelen. Rufina is een subregio van Chianti, en het staat bekend om zijn koelere klimaat, dat gunstig is voor de rijping van druiven, met name de Sangiovese-druif, die hier bijzonder goed gedijt.

Il Balzo

Het is 30 jaar later als Paolo Ponticelli het management van het wijnbedrijf overneemt. Paolo is houthakker van beroep maar heeft een ongelofelijke passie voor wijn. De eerste wijn is geboren in 2006 en 5 jaar later komt de “Riserva” versie op de markt. Een opmerkelijk feit is dat deze Chianti Rufina Riserva gemaakt is van 100% sangiovese druiven.

Il Balzo Wijngaarden

De ontwikkeling van Il Balzo

In 2016 begint de omschakeling naar biologische wijnbouw. Het wijnhuis bezit 30 hectare grond. Hiervan zijn er 7 bestemt voor wijnbouw en 3 hectare voor de olijfbomen. De rest bestaat uit weiland, akkerland en bos.

Federico Giuntini, eigenaar van de Selvapiana wijnboerderij en Franco Bernabei, deskundige wijnmaker, zijn de consultants voor het wijnmaken.

Azienda Agricola “Il Balzo” wordt op dit moment gerund door Paolo en zijn vrouw Irene Ponticelli.

 

Producten van Il Balzo

 24,50 128,93 Prijs incl. BTW
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
 17,81 94,21 Prijs incl. BTW
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
 24,50 128,93 Prijs incl. BTW
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina