Vintaliani Nieuwsbrief Mei 2024

Italiaanse rode wijn

Vintaliani nieuwsbrief Mei 2024

Ciao Italiaansewijn liefhebbers,
De hoogste tijd voor de nieuwsbrief van Mei 2024. We zijn druk geweest met enkele bijzondere uitdagingen. Om te beginnen zijn we aan het kijken of we nog twee wijnbedrijven kunnen toevoegen aan ons portfolio. Beide produceren wijnen van een zeer hoog niveau en worden door vele instanties met de hoogste onderscheidingen beoordeeld. Naast onze bestaande top wijnbedrijven een uitstekende aanvulling om zo ons pakket compleet te maken voor zowel de Italiaanse wijnliefhebber als de restaurants in het hogere segment. Later meer hierover. Daarnaast, de oplettende lezer heeft het al opgemerkt, zijn we aan het spelen met onze huisstijl.

Nu snel naar Toscane, San Miniato bij Pisa om precies te zijn, de thuishaven van Beconcini Wines

 

Beconcini Wines is een familiebedrijf en op dit moment wordt het gerund door Leonardo Beconcini en Eva Bellagamba. Het is opgericht door de grootvader van Leonardo in 1950 en later voortgezet door Pietro Beconcini zijn vader, die het bedrijf volledig heeft omgezet naar druiventeelt en wijnmakerij.

Bij Beconcini Wines kunnen we spreken over “Traditie” en “Innovatie

Traditie in Toscane dan spreken we over sangiovese. Het wijnbedrijf heeft twee traditionele sangiovese clonen aangeplant voor het maken van de wijnen. Daarnaast een companion van de sangiovese druif namelijk de malvasia nero druif. Om de aangeplante druivenrassen compleet te maken is er ook canaiolo, malvasia en trebbiano.

De traditionele wijnen:

Pietro Beconcini – Riserva Chianti DOCG  Een oude stijl Chianti wijn 85% sangiovese & 15% canaiolo.

Antiche Vie Chianti DOCG  Een traditonele Chianti 70% sangiovese & 30% malvasia nero, canaiolo, trebbiano

Beconcini Wines valt binnen het in 2018 opgerichte herkomstgebied “Terre di Pisa” en produceert twee Terre di Pisa DOC wijnen:

MaurLeo Terre di Pisa Rosso DOC  Een rode wijn gemaakt van 70% sangiovese, 20% malvasia nera & 10% colorino

RECISO Terre di Pisa Rosso DOC  Een 100% sangiovese wijn gemaakt van twee sangiovese clonen.

Daarnaast zijn er twee witte wijnen in het programma Vea trebbiano macerato en PRS malvasia lunga 

Om de traditionele reeks wijnen af te sluiten mogen de dessertwijnen niet ontbreken. Om te beginnen een unieke wijn in de wereld. Een wijn die de maximale en nobele expressie weergeeft van Toscaanse witte druiven. De productietechniek is een combinatie van geduld, wijsheid, passie en natuurlijkheid. Het resultaat is Caratello – Vin Santo del Chianti DOC. De tweede dessertwijn is een hele speciale wijn. Men zegt de zeldzaamste wijn uit Toscane, de wijn die er niet was. Deze wijn wordt gemaakt volgens de meest extreme techniek die er bestaat en met de belangrijkste druif uit Toscane namelijk sangiovese. De wijn die gemaakt wordt voor onze kinderen omdat de rijpheid zo lang is. We hebben het over Aria – Vin Santo del Chianti Occhio di Pernice DOC. Een wijn die perfect in het pakket van Vintaliani past, wij zijn immers “Het adres voor Italiaanse wijnen” 

Innovatie, een heel speciaal verhaal. In de wijngaarden stonden 213 druivenranken waarvan de herkomst en het druivenras onbekend waren. Leonardo is een onderzoek gestart naar dit geheim. Bij het DNA onderzoek wat er is gedaan bleek dat het druivenras tempranillo was. Een druivenras dat niet in Italië voorkomt. Het zeer intensieve onderzoek van Leonardo heeft vastgesteld dat er een pelgrimspad door de wijngaarden loopt, Via Francigena. Deze weg is vroeger veel gebruikt als doorgangsweg zoals door pelgrims op bedevaart naar Rome. Één route van de Via Francigena leidt naar Canterbury de andere route naar Santiago di Compostela. De zaden meegebracht door Spaanse priesters hebben geleid tot de aanwezigheid van tempranillo druiven in San Miniato.

De innovatieve wijnen geproduceerd door Beconcini Wines zijn dan ook gebaseerd op tempranillo. Er zijn op dit moment drie rode wijnen in het programma en een rosé.
De standaard tempranillo wijn is IXE – Tuscany IGT. De meest exclusieve en ambitieuze wijn is gemaakt van 100% ingedroogde tempranillo druiven: VIGNAeNICCHIE – Toscane IGT  De derde wijn TerrazZe – Toscane IGT is splinternieuw en zullen we bij Vintaliani binnenkort proeven, hij is gemaakt van 9 Toscaanse druivenrassen waaronder de tempranillo druif. 

Er zijn twee fundamentele regels in het werk van Leonardo:

  • consistentie met beslissingen uit het verleden
  • nederigheid in het proces van een voortdurend verlangen om te leren

Deze regels botsen zo af en to met elkaar maar Leonardo is ervan overtuigd dat er een juiste balans te vinden is. Deze balans met de zorg voor de omgeving en de druivenstokken stelt de toekomst van het wijnbedrijf veilig. Beconcini Wines produceert overigens volledig gecertificeerd biologisch. 

 

Op dit moment worden er nieuwe wijngaarden aangeplant bij Beconcini Wines met enkel witte druivenrassen, vermentino, petit manseng en incrocio manzoni. Over enkele jaren zullen deze druiven aan de basis staan van wederom unieke wijnen van de hand van Leonardo Beconcini. Wij bij Vintaliani zullen deze ontwikkelingen op de voet volgen en kijken uit naar de eerste proeverij.

 

Proost op hopelijk een mooi begin van de zomer met wellicht één van de Beconcini wijnen.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *