Vintaliani nieuwsbrief Februari 2024

Italiaanse rode wijn

 

Vintaliani Nieuwsbrief Februari 2024 

Ciao Italiaansewijn liefhebbers,
De maand februari is zo goed als ten einde dus tijd voor een nieuwe nieuwsbrief van Vintaliani.
De oplettende wijnliefhebber heeft zeker gezien dat er een beoordelingssysteem is toegevoegd aan onze website. We hebben de keuze gemaakt om samen te gaan werken met CusRev. Na aankoop van wijn op de website zal er na een 15-tal dagen een mailtje gestuurd worden met de uitnodiging Vintaliani en de gekochte wijn(en) te beoordelen. Daarnaast kun je op de website de wijnen beoordelen. Wij zorgen voor de plaatsing van onafhankelijke beoordelingen. Denk hierbij aan beoordelingen van instanties zoals:

  • De “Gambero Rosso” een Italiaanse uitgeverij die elk jaar een restaurantgids en een wijngids “Vini d’Italia” uitgeeft.
  • “Luca Maroni” een zeer gewaardeerde Italiaanse wijncriticus met een eigen wijngids ” Guida dei Vini Italiani”.
  • Maar ook proefnotities van het Nederlandse wijntijdschrift “Perswijn” waar wij regelmatig proefflessen aan leveren voor een onafhankelijke recensie.

Wij kijken uit naar jullie reacties en beoordelingen en deze zullen ons zeker helpen onze website, service en kwaliteit te verbeteren.

Wijngaard Il Balzo

Dan nu snel naar de kennismaking met de wijnstreek Chianti Rufina. Dit herkomstgebied is een subgebied van het welbekende herkomstgebied Chianti Classico. Chianti Rufina is gesitueerd rond de plaats Rufina, ten noordoosten van Florence. Chianti Rufina heeft ideale omstandigheden voor de sangiovese druif om te rijpen. Er heerst een continentaal klimaat. De bodems zijn op basis van galestro, alberese of kalksteen. Daarbij liggen de wijngaarden op een hoogte tussen 200 en 700 meter boven zeespiegel. Rufina is de hoogstgelegen en koelste subzone van Chianti. Dit alles zorgt ervoor dat de wijnen soms wat eleganter en soms wat rustieker van aard zijn. Deze subzone heeft een zeer goede reputatie wat mede aan de aanwezigheid van enkele goede producenten te danken is. Il Balzo is zo’n producent. Azienda Agricola “Il Balzo” wordt gerund door Paolo en zijn vrouw Irene Ponticelli. Zij bezitten 12 ha wijngaard. Sinds 2016 is Il Balzo een gecertificeerd biologisch wijnbouwbedrijf. Federico Giuntini, eigenaar van de Selvapiana wijnboerderij en Franco Bernabei, deskundige wijnmaker, zijn de consultants voor het wijn maken. Wijnhuis Selvapiana is een icoon in Rufina.

Il Balzo

Vintaliani heeft op dit moment 3 wijnen van Il Balzo in haar portfolio:

  • Chianti Rufina DOCG “Podere Il Balzo”: een blend van 90% sangiovese druiven en 10% canaiolo, colorino en malvasia druiven.
  • Chianti Rufina Riserva DOCG “Podere Il Balzo”: 100% sangiovese druiven.
  • Addiaccio Toscana IGT “Il Balzo”: een blend gemaakt van 90% sangiovese druiven en 10% merlot druiven.
 

Proost op Chianti Rufina en op jouw ontdekkingstocht in de wondere Italiaanse wereld van wijn.
Tot de volgende nieuwsbrief,
Paul.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *