Vintaliani Nieuwsbrief Januari 2024

Italiaanse rode wijn

Nieuwsbrief Vintaliani Januari 2024

Ciao Italiaansewijn liefhebbers,

Hierbij de eerste nieuwsbrief van 2024. In onze laatste nieuwsbrief hebben jullie kunnen lezen dat er verschillende nieuwe wijnhuizen toegevoegd zijn aan ons portfolio, wijnhuizen uit diverse herkomstgebieden. Een van deze herkomstgebieden waar ik jullie kennis mee wil laten maken is Taurasi. Het ligt in de regio Campania waar Napels de hoofdstad van is. Zelfs in de Romeinse tijd was dit al een bijzonder goed herkomstgebied. Volgens de Romeinen kwamen hun beste wijnen uit Campania, wijnen zoals Falernum en Caecubum stonden hoog aangeschreven. Campania is opgedeeld in 5 provincies: Caserta, Benevento, Napoli, Avellino en Salerno. Om het helemaal compleet te maken is Taurasi een gemeente in de provincie Avellino. 
Taurasi is het herkomstgebied van een bijzondere rode wijn. In 1970 kreeg deze wijn de DOC (Denominazione di Orgine Controllata) status en promoveerde in 1993 als eerste zuidelijke wijn tot de hoogst haalbare kwaliteitsindeling in Italië DOCG (Denominazione di Orgine Controllata e Garantita). Taurasi DOCG is een echte klassieker. Door sommigen ook wel “De Barolo van het zuiden” genoemd. De wijngaarden bevinden zich hoog op de hellingen in de vallei van de rivier Calore. De bodem bevat enerzijds kalkrijke mergel en anderzijds vulkanische resten.
De wijn Taurasi is diep gekleurde krachtige wijn met een frisse zuurgraad en stevige tannine. De wijn wordt gemaakt van minimaal 85% aglianico druiven en maximaal 15% andere blauwe druivenrassen uit de streek. Taurasi DOCG rijpt minimaal 3 jaar waarvan 1 jaar op hout. De “riserva” versie rijpt minimaal 4 jaar waarvan 18 maanden op hout. Taurasi DOCG is een krachtige wijn die goed kan ouderen op de fles, tot enkele tientallen jaren. Hoe langer de wijn rijpt hoe zachter hij wordt. Dikwijls is Taurasi DOCG op zijn best na een jaar of 10 vanaf de oogst.

Taurasi

Vintaliani heeft met wijnhuis Cantine Lonardo diverse Taurasi DOCG wijnen van uitmuntende kwaliteit in haar programma. Waaronder twee cru’s, wijnen gemaakt van de druiven van één enkele wijngaard, een riserva en de standaard versie Taurasi DOCG. Cantine Lonardo is een klein familiebedrijf met 5 hectare wijngaarden.

Vintaliani heeft ondertussen de eerste levering van Cantine Lonardo ontvangen en heeft diverse wijnen op voorraad. 

Proost op Taurasi en op jouw ontdekkingstocht in de wondere Italiaanse wereld van wijn.
Tot de volgende nieuwsbrief, Paul.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *