
Brasato al Barolo (Gesmoord rundvlees met Barolo)
Voorbereiding: 15 minuten, plus 6 uur marineren Bereiding: 1 uur en 40 minuten
Ingrediënten voor 6 personen:
- 1 Kg rundvlees (muis of ander redelijk mager vlees)
- 40 gram boter – 3 eetlepels olijfolie
- 25 gram hamvet, fijngehakt
- mespunt cacao
- eventueel 1 theelepel rum
- zout
Voor de marinade
- 1 fles (750 ml) Barolo
- 2 wortels, in plakjes
- 2 uien, in plakjes
- 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
- 4 blaadjes verse salie
- 1 klein takje verse rozemarijn
- 1 blaadje laurier
- 10 zwarte peperkorrels
- zout
Bereiding Brasato al Barolo
Bind het vlees netjes op met keukengaren, leg het in een schaal en overgiet het met de wijn. Voeg de wortels, uien, selderij, salie, rozemarijn, laurier, peperkorrels en mespunt zout toe en marineer het 6-7 uur. Laat het vlees uitlekken (vang de marinade op) en dep het met keukenpapier droog. Verhit de olie, de boter en het hamvet in een pan, leg het vlees erin en bak het aan alle kanten bruin; keer het vaak. Bestrooi het met zout, giet er de marinade bij, zet het vuur laag en laat het vlees afgedekt in zo’n 1,5 uur gaar worden. Haal het uit de pan, verwijder het garen en snijd het in plakken. Leg ze iets overlappend op een warme schaal. Gooi de kruiden uit het stoofvocht weg, pureer de rest en voeg eventueel de cacao en rum toe. Giet de saus over het vlees en dien het gerecht op.
(Bron: “De zilveren lepel”)