Prosecco, een topper uit Italië

Prosecco is een mousserende wijn die afkomstig is uit de Italiaanse regio Veneto. Gemaakt van de Glera-druif, is het een lichte en verfrissende wijn met een delicate fizz en een fruitig, bloemig aroma. Prosecco wint de laatste jaren aan populariteit  door zijn betaalbare prijs en veelzijdigheid.

Een van de belangrijkste factoren voor de populariteit van Prosecco is zijn vermogen om goed te combineren met verschillende soorten voedsel. Zijn lichte en bruisende karakter maken het een geweldige begeleider van zeevruchten, salades en lichte pastagerechten. Het is ook een fantastisch aperitief en past goed bij voorgerechten zoals vleeswaren en kaas.

Bij het kiezen van een Prosecco moet u met een paar dingen rekening houden. Zoek naar wijnen met het label “Prosecco DOC” of “Prosecco DOCG”, die aangeven dat ze in de traditionele stijl zijn gemaakt en aan specifieke kwaliteitsnormen voldoen. U kunt ook kiezen tussen “Brut” (droog) en “Extra Dry” (licht zoet), afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur.

Kortom, Prosecco is een fantastische wijn om bij de hand te hebben voor feesten, diners of gewoon op een warme zomeravond. Met zijn heldere smaken en sprankelende karakter is het geen wonder dat Prosecco over de hele wereld een geliefde drank is geworden.

De ideale streek voor prosecco

Prosecco uit Valdobbiadene is een mousserende wijn die wordt gemaakt van de Glera-druif die in de Italiaanse regio Valdobbiadene wordt geteeld. Valdobbiadene is een heuvelachtig gebied in de provincie Treviso, in de Italiaanse regio Veneto. De combinatie van het unieke terroir, de Glera-druif en de traditionele productiemethoden maken Valdobbiadene Prosecco tot een van de meest gewaardeerde en gewilde mousserende wijnen ter wereld.

Prosecco cartizza

 

Valdobbiadene Prosecco maakt men volgens de Charmat-methode, ook wel bekend als de tankmethode. Bij deze methode wordt de wijn vergist in grote roestvrijstalen tanks, in plaats van in de fles zoals bij de traditionele Champagne-methode. Dit resulteert in een wijn met een lichtere body en een frisser, fruitiger smaakprofiel.

Valdobbiadene Prosecco staat ook bekend om zijn complexiteit en smaaklagen. Hij vertoont vaak tonen van groene appel, peer, witte perzik en citroen, maar ook tonen van bloemen en mineralen. Deze complexiteit is het resultaat van het unieke terroir van de Valdobbiadene regio, die wordt gekenmerkt door steile hellingen, rotsachtige bodems en een koel, winderig klimaat.

Over het geheel genomen is Valdobbiadene Prosecco een zeer gewaardeerde en heerlijke mousserende wijn die perfect is voor elke gelegenheid. Of u nu een speciale gelegenheid viert of gewoon geniet van een glas met vrienden, Valdobbiadene Prosecco zal zeker indruk maken met zijn complexe smaken, verfrissende zuren en elegante bruis.

Lees meer over de wijnstreek Valdobbiadene

De ideale subzone voor prosecco van hoge kwaliteit

Rive di Santo Stefano is een subzone van de appellatie Valdobbiadene DOCG, gelegen in de regio Veneto in Italië. Het is een klein gebied binnen de bredere Valdobbiadene regio, bekend om de productie van enkele van de beste Prosecco wijnen ter wereld.

Rive di Santo Stefano is een bijzonder bijzondere subzone vanwege het unieke microklimaat en de bodemsamenstelling. Het gebied ligt op steile hellingen, met wijngaarden die op grote hoogte, variërend van 250 tot 400 meter boven de zeespiegel, zijn aangeplant. De steile hellingen en de grote hoogte zorgen voor uitdagende teeltomstandigheden, maar dragen ook bij aan het onderscheidende karakter van de wijnen die hier worden geproduceerd.

De bodem van Rive di Santo Stefano wordt gekenmerkt door een hoog percentage kalksteen en klei, wat de wateropname en -retentie helpt reguleren en de wijnstokken voorziet van essentiële voedingsstoffen. De combinatie van de unieke bodemsamenstelling en de uitdagende teeltomstandigheden dragen bij aan het kenmerkende smaakprofiel van de wijnen die in dit gebied worden geproduceerd.

Wijnen met de benaming Rive di Santo Stefano worden beschouwd als wijnen van de hoogste kwaliteit en zijn zeer gewild bij wijnliefhebbers over de hele wereld. Deze wijnen worden doorgaans gekenmerkt door hun intense fruitsmaken, levendige zuurgraad en elegante gisting. Ze staan ook bekend om hun complexiteit en smaaklagen, met tonen van groene appel, witte perzik, citroen en florale en minerale tonen.

Kortom, Rive di Santo Stefano is een subzone binnen de Valdobbiadene DOCG appellatie die bekend staat om de productie van enkele van de beste Prosecco wijnen ter wereld. Het unieke microklimaat en de bodemgesteldheid dragen bij aan het kenmerkende smaakprofiel van de hier geproduceerde wijnen, waardoor ze zeer gewild zijn bij wijnliefhebbers en -kenners.

De productie methode

De Charmat-methode is een wijnbereidingsproces dat wordt gebruikt voor de productie van mousserende wijn, waaronder Prosecco en vele andere soorten bubbels. De Charmat-methode, ook bekend als de tankmethode of de Martinotti-methode, werd begin 1900 ontwikkeld door de Italiaanse wijnmaker Federico Martinotti en later verfijnd door de tweede uitvinder, Eugene Charmat.

Bij de Charmat-methode wordt de basiswijn gefermenteerd in roestvrijstalen tanks onder zorgvuldig gecontroleerde temperatuur en druk. Nadat de eerste gisting is voltooid, worden suiker en gist aan de wijn toegevoegd, waardoor een tweede gistingsproces op gang komt dat kooldioxide (CO2) produceert en de belletjes creëert die mousserende wijn zijn bruisende karakter geven. De wijn wordt vervolgens onder druk gebotteld om de bubbels te behouden.

Vergeleken met de traditionele methode om Champagne te produceren, is de Charmat-methode sneller en goedkoper, waardoor het een populaire keuze is om mousserende wijn in grote hoeveelheden te produceren. Ook blijven de fruitige en bloemige smaken van de gebruikte druivensoorten bewaard, waardoor het een goede optie is voor mousserende wijnen met een fris en fruitig karakter. Sommigen beweren echter dat de Charmat-methode geen wijnen oplevert met dezelfde diepte, complexiteit en rijpingspotentieel als de traditionele methode.

Het ideale wijnhuis

Als u een wijnliefhebber bent, hebt u waarschijnlijk wel eens gehoord van Prosecco – de mousserende wijn die de wereld heeft veroverd. Maar wist u dat de beste Prosecco uit de Valdobbiadene regio in Italië komt? En als u op zoek bent naar een wijnhuis dat echt de geest van deze uitzonderlijke regio belichaamt, kijk dan niet verder dan Silvano Follador.

Silvano Follador

Gelegen in het hart van de Valdobbiadene DOCG, produceert Wijnhuis Silvano Follador al meer dan een eeuw enkele van de beste Prosecco wijnen ter wereld. Hun inzet voor kwaliteit en traditie wordt weerspiegeld in elke fles die ze produceren, waardoor ze een topkeuze zijn voor wijnkenners en -liefhebbers.

Bij Wijnhuis Silvano Follador ligt de nadruk op het maken van wijnen die het unieke terroir van de Valdobbiadene regio laten zien. Met alleen de beste druiven produceren de wijnmakers van Follador wijnen die knapperig, verfrissend en vol van smaak zijn. Of u nu in de stemming bent voor een droge Prosecco Superiore of een zoete Prosecco Frizzante, u vindt de perfecte fles bij dit uitzonderlijke wijnhuis.

Silvano Follador staat bekend om zijn toewijding aan het produceren van Prosecco wijnen van hoge kwaliteit met behulp van traditionele methoden. Hij houdt toezicht op alle aspecten van het wijnproductieproces, van het beheer van de wijngaard tot het bottelen en rijpen. Elke stap van het productieproces is ontworpen om de impact op het milieu te minimaliseren. Deze toewijding aan milieuvriendelijke praktijken zorgt ervoor dat toekomstige generaties kunnen genieten van dezelfde uitzonderlijke wijnen als wij vandaag de dag.Het wijnhuis Follador staat vooral bekend om zijn Prosecco Superiore DOCG, die wordt gemaakt van het druivenras Glera en wordt beschouwd als een van de beste voorbeelden van Prosecco ter wereld.

Silvano Follador heeft talrijke prijzen en onderscheidingen voor zijn wijnen ontvangen, waaronder erkenning van top wijncritici en publicaties uit de sector. Hij is ook lid van verschillende wijnorganisaties en is betrokken bij de promotie van Prosecco en de Valdobbiadene regio bij wijnliefhebbers over de hele wereld.

Kortom, als u op zoek bent naar een onvergetelijke Prosecco ervaring, kijk dan niet verder dan Silvano Follador Winery in Valdobbiadene. Hun inzet voor kwaliteit, traditie en duurzaamheid maakt hen tot een topkeuze voor wijnliefhebbers over de hele wereld.

Lees meer over het wijnhuis Silvano Follador 

Ons aanbod prosecco

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *