Brunello di Montalcino is in eeuwige strijd met Barolo om de hoogst haalbare plaatst in wijnland Italië. Dat Brunello tot de Italiaanse toppers hoort is een feit. Een mooie wijn die moet ouderen maar uiteindelijk het wachten waard is. Deze fruitige wijn kan 10- 25 jaar ouderen voor het subtiele drinkmoment aangekomen is.

Brunello in vogelvlucht
- Herkomst: Italië
- Wijnstreek: Montalcino
- Regio: Toscane
- Druivenras: Sangiovese Grosso
Om te beginnen het druivenras voor Brunello
Voor Brunello gebruikt men het druivenras sangiovese grosso. Deze sangiovese grosso druif wordt ook wel brunello genoemd. De druif is speciaal gecultiveerd voor het terroir rond Montalcino. Echter er zijn nog al wat verschillen in het terroir. De ondergronden van de 8 subregio’s verschillen van kalksteen, klei en leisteen. Geen wonder dat de smaak van de verschillende Brunello wijnen verschilt. Je zou kunnen zeggen dat de 8 subregio’s ieder zijn eigen microklimaat heeft.
Montalcino waar deze wijn naar genoemd is ligt in Toscane. Een kleine 100 km ten zuiden van Florence. Het is een klein dorp echter de omstandigheden voor druiventeelt zijn er ideaal. Zo is het klimaat droger en warmer als in het nabij gelegen Chianti.
Het productieproces
Na een zorgvuldige selectie van de trossen vóór en tijdens de handoogst, is het tijd voor de vinificatie ofwel de wijnbereiding. Ten eerste ontsteelt men de druiven om ze daarna te kneuzen. De ontstane most pompt men in roestvrij stalen tanks. Bij deze eerste gisting of alcoholische gisting zet de gist de aanwezige suikers om in alcohol. Deze eerste gisting duurt ongeveer 20 dagen.
Vervolgens ondergaat de wijn een rijpingstijd van ca. 2,5 jaar in Franse “tonneaux” van 5 hl en 7 hl en in Sloveense eiken vaten van 30 hl. Na een nauwkeurige proeverij is het tijd de wijn te mengen en te bottelen. Brunello di Montalcino DOCG rijpt ten slotte nog 18 maanden in de fles.
De riserva versie rijpt in totaal 6 jaar waarvan minimaal 2 jaar op hout en minimaal 6 maanden op de fles.
De smaak
Wat kun je verwachten?
Geuren van rijp rood fruit waaronder kersen en rode bessen. Daarnaast leer, hazelnoot en anijs. Maar ook bloemig met de geur van viooltjes. Een volle smaak met redelijk alcohol. Kortom een droge krachtige wijn met veel smaak.
De kwaliteit
Brunello di Montalcino heeft het DOCG keurmerk. Het hoogst haalbare keurmerk van Italië. De wijn heeft dit keurmerk in 1980 behaald. Dit houdt in dat er door het betreffende consortium veel gecontroleerd wordt om de kwaliteit hoog te houden. Aanplant in de wijngaard, het productieproces en het drogingsproces worden gecontroleerd. Het keuren van de wijn door het consortium kan hiertoe ook behoren.
De verschillende oogstjaren en hun kwaliteit
Er is in Italië een wereldwijd vooraanstaand tijdschrift voor wijn en spijs, Gambero Rosso genaamd. Zij brengen onder andere elk jaar een catalogus uit van beoordeelde Italiaanse wijnen. Een team van wijnexperts proeven en beoordelen zo’n 25.000 wijnen van ruim 2.400 wijnproducenten uit Italië. In eerste instantie door regionale panels tenslotte nogmaals door de absoluut beste wijnspecialisten voor de uiteindelijke beoordeling.
Zo worden de wijnen beoordeeld met 1 Bicchieri (glaasje) voor een goede wijn tot 3 Bicchieri voor de absolute top wijnen.
Als Italiaanse wijnspecialist zullen wij daar waar mogelijk hun beoordelingen van kwaliteit per oogstjaar weergeven voor diverse wijnen. Samengevat de beoordeling voor de Brunello di Montalcino wijnen:
- 1995 – +++++
- 1996 – ++
- 1997 – ++++
- 1998 – +++
- 1999 – +++++
- 2000 – +++
- 2001 – +++++
- 2002 – ++
- 2003 – +++
- 2004 – ++++
- 2005 – ++
- 2006 – ++++
- 2007 – ++++
- 2008 – +++
- 2009 – ++
- 2010 – +++++
- 2011 – +++
- 2012 – +++
- 2013 – +++++
- 2014 – ++
- 2015 – ++++
- 2016 – +++++
- 2017 –
- 2018 –
Er is ook een goedkopere versie van deze Brunello. Hiervan is de regelgeving wat eenvoudiger. Deze wijn wordt van de opbrengst van de jongere druivenstokken gemaakt en heet Rosso di Montalcino.
Rosso di Montalcino
Voor de Rosso di Montalcino wijnen gelden andere regels, namelijk een opbrengst van 9 ton per hectare en de wijn moet minimaal 12% alcohol bevatten. Deze wijn met een DOC status is kortom het bewijs van de veelzijdigheid van het terroir in het gebied. Deze wijn is gemaakt van dezelfde druif echter is veel eerder op de markt. Deze frisse en fruitige wijn wordt namelijk op 1 september na het oogstjaar op de markt gebracht.
Wat eten we bij Brunello
Brunello wijn past uitstekend bij rood vlees, wild en geroosterd vlees. Daarnaast door zijn zuurtje is deze wijn uitstekend bij gerechten met tomaten. niet verwonderlijk dat deze top wijn uit Italië één is met de Italiaanse keuken.
Bij een combinatie met kaas dient men rekening te houden met deze krachtige wijn. Maak een keuz voor een wat oudere kaas bijvoorbeeld pecorino of parmezaan.
Op onze wijn en spijs pagina zijn verschillende voorbeelden weergegeven
Brunello kopen bij Vintaliani
Benieuwd naar andere wijnen?
Bekijk dan ons complete aanbod Italiaanse wijnen.
Of maak een meer specifieke keuze via onderstaande buttons.