Brunello

Brunello di Montalcino is in eeuwige strijd met Barolo om de hoogst haalbare plaatst in wijnland Italië. Dat Brunello tot de Italiaanse toppers hoort is een feit. Een mooie wijn die moet ouderen maar uiteindelijk het wachten waard is. Deze fruitige wijn kan 10- 25 jaar ouderen voor het subtiele drinkmoment aangekomen is.

Brunello

 

 

Brunello in vogelvlucht

 

  • Herkomst: Italië
  • Wijnstreek: Montalcino
  • Regio: Toscane
  • Druivenras: Sangiovese Grosso

 

Om te beginnen het druivenras voor Brunello

Voor Brunello gebruikt men het druivenras sangiovese grosso.  Deze sangiovese grosso druif wordt ook wel brunello genoemd. De druif is speciaal gecultiveerd voor het terroir rond Montalcino. Echter er zijn nog al wat verschillen in het terroir. De ondergronden van de 8 subregio’s verschillen van kalksteen, klei en leisteen. Geen wonder dat de smaak van de verschillende Brunello wijnen verschilt. Je zou kunnen zeggen dat de 8 subregio’s ieder zijn eigen microklimaat heeft.

Montalcino waar deze wijn naar genoemd is ligt in Toscane. Een kleine 100 km ten zuiden van Florence. Het is een klein dorp echter de omstandigheden voor druiventeelt zijn er ideaal. Zo is het klimaat droger en warmer als in het nabij gelegen Chianti. 

Het productieproces

Na een zorgvuldige selectie van de trossen vóór en tijdens de handoogst, is het tijd voor de vinificatie ofwel de wijnbereiding. Ten eerste ontsteelt men de druiven om ze daarna te kneuzen. De ontstane most pompt men in roestvrij stalen tanks. Bij deze eerste gisting of alcoholische gisting zet de gist de aanwezige suikers om in alcohol. Deze eerste gisting duurt ongeveer 20 dagen.

Vervolgens  ondergaat de wijn een rijpingstijd van ca. 2,5 jaar in Franse “tonneaux” van 5 hl en 7 hl en in Sloveense eiken vaten van 30 hl. Na een nauwkeurige proeverij is het tijd de wijn te mengen en te bottelen. Brunello di Montalcino DOCG rijpt ten slotte nog 18 maanden in de fles.

De riserva versie rijpt in totaal 6 jaar waarvan minimaal 2 jaar op hout en minimaal 6 maanden op de fles.

De smaak

Wat kun je verwachten?

Geuren van rijp rood fruit waaronder kersen en rode bessen. Daarnaast leer, hazelnoot en anijs. Maar ook bloemig met de geur van viooltjes. Een volle smaak met redelijk alcohol. Kortom een droge krachtige wijn met veel smaak.

De kwaliteit

Brunello di Montalcino heeft het DOCG keurmerk. Het hoogst haalbare keurmerk van Italië. De wijn heeft dit keurmerk in 1980 behaald.  Dit houdt in dat er door het betreffende consortium veel gecontroleerd wordt om de kwaliteit hoog te houden. Aanplant in de wijngaard, het productieproces en het drogingsproces worden gecontroleerd. Het keuren van de wijn door het consortium kan hiertoe ook behoren.

Er is ook een goedkopere versie van deze Brunello. Hiervan is de regelgeving wat eenvoudiger. Deze wijn wordt van de opbrengst van de jongere druivenstokken gemaakt en heet Rosso di Montalcino.

Wat eten we bij Brunello

Brunello wijn past uitstekend bij rood vlees, wild en geroosterd vlees. Daarnaast door zijn zuurtje is deze wijn uitstekend bij gerechten met tomaten. niet verwonderlijk dat deze top wijn uit Italië één is met de Italiaanse keuken.

Bij een combinatie met kaas dient men rekening te houden met deze krachtige wijn. Maak een keuz voor een wat oudere kaas bijvoorbeeld pecorino of parmezaan.

 

Op onze wijn en spijs pagina zijn verschillende voorbeelden weergegeven

Brunello kopen bij Vintaliani

Benieuwd naar andere wijnen?

Bekijk dan ons complete aanbod Italiaanse wijnen.

Of maak een meer specifieke keuze via onderstaande buttons.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *