Valpolicella Ripasso

Stap binnen in de wondere wereld van Ripasso wijn, een Italiaanse creatie die zowel wijnliefhebbers als drukke professionals betovert. Als je houdt van de smaak en traditie van Italiaanse wijnen, dan is Ripasso uit Valpolicella een ontdekking die je niet wilt missen. In dit blogartikel zullen we Ripasso verkennen, van de basisprincipes tot de magie in elke slok.

  

 

Ripasso in vogelvlucht

  • Herkomstland: Italië
  • Wijnstreek: Veneto
  • Regio: Valpolicella
  • Druiven: Corvina, rondinella, molinara en oseleta.

Vraag 1: Wat maakt Ripasso-wijn zo bijzonder?

Ripasso is de term die in het Italiaans “opnieuw passeren” betekent. Het unieke aan Ripasso-wijnen is dat ze worden gemaakt door de most van Valpolicella-wijn opnieuw te laten gisten op de druivenpulp van Amarone, wat zorgt voor een tweede fermentatie en verrijking van de smaak.

Vraag 2: Hoe begon het avontuur van Ripasso-wijn?

Terug in de tijd: Ripasso-wijn vindt zijn oorsprong in de Valpolicella-regio, gelegen in het noorden van Italië. Het begon als een slimme manier om Valpolicella-wijnen te versterken zonder het hoge prijskaartje van Amarone-wijnen.

Om te beginnen de druivenrassen voor Valpolicello Ripasso

Voor Valpolicello Ripasso gebruikt men de druivenrassen corvina, rondinella, molinara en oselate. Het merendeel van de blend bestaat uit corvina druiven. Daarbij is het niet noodzakelijk alle druivenrassen te gebruiken. Corvina druiven zijn overigens enkel in Valpolicella aangeplant. Dus nergens anders in de wereld. Feitelijk de standaard druivenrassen die ook voor de amarone wijn worden toegepast.

Het productieproces

De oogst van de druiven vindt meestal in de eerste helft van oktober plaats. . De druiventrossen worden met de hand geplukt en in kleine open kratten vervoerd. Hierna volgt het eigenlijke wijnproductieproces. Indien de jonge Valpolicella wijn klaar is laat men deze nogmaals vergisten met de overgebleven ingedroogde druivenschillen van de geproduceerde amarone wijn. Door het tweede vergistingsproces krijgt de nieuwe wijn meer kleur en een hoger alcoholpercentage. Daarnaast ontstaat een krachtigere nieuwe wijn met meer extract. Tot slot volgt het rijpingsproces.

Vraag 3: Waarom zou je Ripasso wijn moeten proberen?

Een persoonlijke ontmoeting: Stel je voor dat je een fles Ripasso ontkurkt. De eerste indruk is een rijke robijnrode kleur en een verleidelijk aroma van kersen en specerijen. Een slok onthult een harmonie van smaken, met tonen van gedroogd fruit, tabak en een vleugje chocolade. Het is als een reis door de zonovergoten wijngaarden van Valpolicella.

Vraag 4: Wat maakt deze Ripasso-blog uniek?

Een culinaire twist: Wat deze blog uniek maakt, is het samenspel van Ripasso met Italiaanse gerechten. Ontdek welke gerechten het best samengaan met deze wijn en maak indruk op je vrienden en familie met onvergetelijke smaakcombinaties.

Vraag 5: Hoe kan je Ripasso wijn in huis halen?

Het avontuur begint: Klaar om Ripasso wijn te proberen? Er zijn tal van wijnwinkels en online retailers die deze heerlijke creatie aanbieden. Zorg ervoor dat je een fles van een gerenommeerde producent kiest, zoals Tenute Ugolini, om de echte smaak van deze wijn te ervaren.

De kwaliteit

Valpolicello Ripasso heeft het DOC keurmerk. Het op één na hoogst haalbare keurmerk van Italië. De wijn heeft dit keurmerk in 2010 behaald. In 2016 is er een herziening van de regels geweest om de kwaliteitseisen op een nog hoger peil te leggen.  Dit houdt in dat er door het betreffende consortium veel gecontroleerd wordt om de kwaliteit hoog te houden. Aanplant in de wijngaard, het productieproces en het drogingsproces worden gecontroleerd. Het keuren van de wijn door het consortium kan hiertoe ook behoren.

Afscheid met een toost:

Het is tijd om jezelf onder te dompelen in de wereld van Ripasso wijn. Geniet van elke slok, ontdek nieuwe smaken en deel deze ervaring met anderen. Proost op Ripasso, proost op de betovering van Valpolicella en proost op Italiaanse passie in elke fles. Buon viaggio (goede reis)!

 

Monte Solane - Valpolicella Ripasso DOC

 

Wat eten we bij Valpolicello Ripasso

Valpolicella Ripasso DOC wijn past uitstekend bij rood vlees, wild en geroosterd vlees. Denk aan een stoofpotje, hertenbiefstuk of pasta met een romige tomatensaus. Winterse hoofdgerechten en medium gerijpte kaas.

Op onze wijn en spijs pagina zijn verschillende voorbeelden weergegeven

Valpolicello Ripasso bij Vintaliani kopen

Ben je ook geïnteresseerd in andere Italiaanse top wijnen lees dan hier alles over Brunello di Montalcino, Barolo wijn of Amarone della Valpolicella wijn.

Benieuwd naar andere wijnen?

Bekijk dan ons complete aanbod Italiaanse wijnen.

Of maak een meer specifieke keuze via onderstaande buttons.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *