Valpolicella Ripasso

Valpolicella Ripasso een wijn tussen twee bestaande Valpolicella wijnen. Daarbij is deze wijn ook nog eens uniek. Bij Ripasso wijn gebruikt men een combinatie van twee wijnen, de Valpolicello wijn en de overgebleven vergiste druivenschillen van de Valpolicella Amarone wijn.  

  

 

Ripasso in vogelvlucht

  • Herkomstland: Italië
  • Wijnstreek: Veneto
  • Regio: Valpolicella
  • Druiven: Corvina, rondinella, molinara en oseleta.

Om te beginnen de druivenrassen voor Valpolicello Ripasso

Voor Valpolicello Ripasso gebruikt men de druivenrassen corvina, rondinella, molinara en oselate. Het merendeel van de blend bestaat uit corvina druiven. Daarbij is het niet noodzakelijk alle druivenrassen te gebruiken. Corvina druiven zijn overigens enkel in Valpolicella aangeplant. Dus nergens anders in de wereld. Feitelijk de standaard druivenrassen die ook voor de amarone wijn worden toegepast.

Het productieproces

De oogst van de druiven vindt meestal in de eerste helft van oktober plaats. . De druiventrossen worden met de hand geplukt en in kleine open kratten vervoerd. Hierna volgt het eigenlijke wijnproductieproces. Indien de jonge Valpolicella wijn klaar is laat men deze nogmaals vergisten met de overgebleven ingedroogde druivenschillen van de geproduceerde amarone wijn. Door het tweede vergistingsproces krijgt de nieuwe wijn meer kleur en een hoger alcoholpercentage. Daarnaast ontstaat een krachtigere nieuwe wijn met meer extract. Tot slot volgt het rijpingsproces.

De smaak

Wat kun je verwachten?

Geuren van rijp rood fruit waaronder kersen, balsamico, chocolade,  vanille en kruiden. Een volle intense smaak. Kortom een droge vrij complexe wijn.

De kwaliteit

Valpolicello Ripasso heeft het DOC keurmerk. Het op één na hoogst haalbare keurmerk van Italië. De wijn heeft dit keurmerk in 2010 behaald. In 2016 is er een herziening van de regels geweest om de kwaliteitseisen op een nog hoger peil te leggen.  Dit houdt in dat er door het betreffende consortium veel gecontroleerd wordt om de kwaliteit hoog te houden. Aanplant in de wijngaard, het productieproces en het drogingsproces worden gecontroleerd. Het keuren van de wijn door het consortium kan hiertoe ook behoren.

Wat eten we bij Valpolicello Ripasso

Valpolicella Ripasso DOC wijn past uitstekend bij rood vlees, wild en geroosterd vlees. Denk aan een stoofpotje, hertenbiefstuk of pasta met een romige tomatensaus. Winterse hoofdgerechten en medium gerijpte kaas.

Op onze wijn en spijs pagina zijn verschillende voorbeelden weergegeven

Valpolicello Ripasso bij Vintaliani kopen

Ben je ook geïnteresseerd in andere Italiaanse top wijnen lees dan hier alles over Brunello di Montalcino, Barolo wijn of Amarone della Valpolicella wijn.

Benieuwd naar andere wijnen?

Bekijk dan ons complete aanbod Italiaanse wijnen.

Of maak een meer specifieke keuze via onderstaande buttons.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *