Barolo wijn

Barolo wijn ook wel “koningswijn” of “Wijn der koningen” genoemd. Dat moet dan wel een speciaaltje zijn in wijnland. En ja, dat is het ook. Deze wijn is afkomstig uit Barolo in Piemonte, Italië. Barolo wijn is wereldberoemd en behoort tot één van werelds beste wijnen. Deze wijn is een monocépage van de nebbiolo druif. Deze druif en het rijpingsproces geven een krachtige wijn met een uniek karakter. 

Barolo wijn

 

Barolo wijn in vogelvlucht

  • Herkomstland: Italië
  • Wijnstreek: Piemonte
  • Regio: Barolo
  • Druiven: Nebbiolo

Om te beginnen het druivenras voor Barolo wijn

Voor Barolo wijn gebruikt men enkel het druivenras nebbiolo. Deze druif geeft een lichte kleur af. Maar wat je niet zou verwachten een druif met flinke tannines en zuren. Met als resultaat een krachtige smaak. Deze eigenwijze druif gedijt het beste in Piemonte. De naam nebbiolo stamt waarschijnlijk af van het Italiaanse woord “nebbia” wat mist betekent. De heuvels in Piemonte zijn in de oogsttijd dikwijls in mist gehuld.

Het productieproces

De oogst van de druiven vindt meestal in de eerste helft van oktober plaats. Een klassieke Barolo wijn ondergaat een traditionele vinificatie. De inweking op de schillen en de gisting kunnen tot twee maanden duren. De rijping geschiet op Slavonisch eiken. Lange lagering verzachten de tannines.

De moderne versie wordt gemaakt met behulp van moderne roterende gistingstanks. Hierdoor neemt de inweking en de gisting maar maximaal twee weken in beslag. Daarnaast gebruikt men Franse barriques voor de lagering. Deze versie is eerder op dronk.

Normale Barolo wijn dien een rijpingstijd gehad te hebben van 36 maanden. Hiervan dient de wijn 18 maanden op hout te rijpen.

De riserva versie dient 62 maanden te rijpen waarvan minimaal 18 maanden op hout.

Een bewaarwijn om op het juiste moment te drinken. De keuze is aan jou.

De smaak

Wat kun je verwachten?

Geuren zoals kersen, rode bessen en pruimen in de jonge jaren van de wijn. Na enige jaren rijping geuren zoals teer, vers gelooid leer, drop, rozen en truffel.

De kwaliteit

Barolo wijn heeft het DOCG keurmerk. Het hoogst haalbare keurmerk van Italië. De wijn heeft dit keurmerk in 1980 behaald. Dit houdt in dat er door het betreffende consortium veel gecontroleerd wordt om de kwaliteit hoog te houden. Aanplant in de wijngaard en het productieproces worden gecontroleerd. Het keuren van de wijn door het consortium kan hiertoe ook behoren.

Wat eten we bij Barolo wijn

Barolo wijn is een goede begeleider van gebraden of gegrild rood vlees. Echter paddestoelen- en truffelgerechten zijn ook perfect. Zoals bijvoorbeeld verwerkt in risotto.

paddenstoelenrisotto met barolo
Bekijk het recept paddenstoelenrisotto met barolo

Barolo wijn bij Vintaliani

Benieuwd naar andere wijnen?

Bekijk dan ons complete aanbod Italiaanse wijnen.

Of maak een meer specifieke keuze via onderstaande buttons.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *