Amarone

Een bijzondere wijn: Amarone della Valpolicella. Voor velen onder ons geen alledaagse wijn. Deze wijn kan zich met gemak scharen onder de grote wijnen van Italië. Vanwege zijn kwaliteit en het productieproces heeft deze exclusieve Amarone wijn zijn prijskaartje.

tenute ugolini

 

 

Amarone in vogelvlucht

  • Herkomstland: Italië
  • Wijnstreek: Veneto
  • Regio: Valpolicella
  • Druiven: Corvina, rondinella, molinara en oseleta.

Om te beginnen de druivenrassen voor Amarone

Voor Amarone gebruikt men de druivenrassen corvina, rondinella, molinara en oseleta. Het merendeel van de blend bestaat uit corvina druiven. Daarbij is het niet noodzakelijk alle druivenrassen te gebruiken. Corvina druiven zijn overigens enkel in Valpolicella aangeplant. Dus nergens anders in de wereld. Verschillende wijnboeren gebruiken de molinara druif minder omdat deze een lichte kleur afgeeft.

Het productieproces

De oogst van de druiven vindt meestal in de eerste helft van oktober plaats. De druivenplukkers selecteren echt enkel de rijpe trossen. Je ziet dus ook dikwijls ervaren plukkers en familie in de wijngaard. De druiventrossen worden met de hand geplukt en in kleine open kratten vervoerd. Nu komt het bijzondere van het proces. De druiventrossen worden in speciale droogkamers gelegd om te drogen. Dit proces om vocht te laten verdampen kan tussen de 100 en 120 dagen duren. We noemen deze methode “appassimento”.

Droogproces druiven Amarone

De druiven houden op deze manier ongeveer 50% van hun originele volume over. Met andere woorden de druiven zijn extra geconcentreerd en hebben zodoende een hoger suikergehalte. Hierna volgt het eigenlijke wijnproductieproces en rijpingsproces. De normale Amarone dient minstens twee jaar op hout te rijpen. Door het hoge suikergehalte ontstaat een wijn met een hoger alcoholpercentage. Het resultaat mag er zijn. Een wijn met veel body, kleur en zeer geconcentreerd.

De smaak

Wat kun je verwachten?

Geuren zoals kersen, kersenlikeur, jam van rood fruit, cacao, tabak, vijgen, kaneel en pruimen. Voor de smaken kun je o.a. chocolade, vijgen en kersen onthouden. Amarone della Valpolicella is een wijn met redelijke zuren en met sterke smaken. Het hoge alcoholpercentage compenseert deze zuren.

De kwaliteit

Amarone heeft het DOCG keurmerk. Het hoogst haalbare keurmerk van Italië. De wijn heeft dit keurmerk in 2009 behaald. Dit houdt in dat er door het betreffende consortium veel gecontroleerd wordt om de kwaliteit hoog te houden. Aanplant in de wijngaard, het productieproces en het drogingsproces worden gecontroleerd. Het keuren van de wijn door het consortium kan hiertoe ook behoren.

Wat eten we bij Amarone

Amarone della Valpolicella DOCG wijn past uitstekend bij rood vlees, wild en geroosterd vlees. Het is een uitstekende combinatie met harig wild zoals wilde zwijnen, herten en reeën. Eventueel vergezeld van paddestoelen of truffels. Verder gerijpte, oude en zeer aromatische of persistente kazen. Sappige vleeswaren. Het is ook een uitstekende gesprekswijn, die aan het einde van een diner op zichzelf kan worden gedronken.

Op onze wijn en spijs pagina zijn verschillende voorbeelden weergegeven

Amarone bij Vintaliani kopen

Benieuwd naar andere wijnen?

Bekijk dan ons complete aanbod Italiaanse wijnen.

Of maak een meer specifieke keuze via onderstaande buttons.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *