Costata alla Fiorentina

costata alla fiorentina

Costata alla Fiorentina (Florentijnse T-bonesteak)

Voorbereiding: 5 minuten, Bereiding: 10 minuten
Ingrediënten voor 4 personen:
  • 2 T-bonesteaks à 600-800 g
  • olijfolie
  • zout en peper

Wie een authentieke Florentijnse T-bonesteak wil opdienen, hoort zich te houden aan de regels van de Accademia delle Fiorentina, die in 1991 is opgericht op initiatief van enkele vertegenwoordigers van de Florentijnse slagersbond. Al meer dan twee eeuwen lang is een Florentijnse steak gedefinieerd als een T-bonesteak van een Chianina-kalf dat 5 dagen bestorven is. De steak moet gesneden zijn van de lende met de haas; in het midden daarvan zit de T-bone.

Chianina rund

De Chianina is een oud runderras dat al 22 eeuwen wordt gehouden. Val di Chiana een vallei bij Florence is de bakermat van dit rund. De Chianina is het grootste runderras ter wereld. Om een idee te krijgen stieren kunnen een schofthoogte bereiken van 2 meter en een gewicht van 1700 Kg. Een volwassen koe daarentegen bereikt een gewicht tussen de 900 en 1000 Kg. 

Het haar van de Chianina is porseleinwit, maar de huid is donker. Dit beschermd het ras goed tegen de warmte en de stralen van de zon. De Chianina is een vleesras. Het vlees bevat weinig cholesterol en is rijk van smaak.

 

Bereiding Costata alle Fiorentina:

Het vlees moet 2-3 cm dik zijn een 600-800 gram wegen. Het dient zonder peper en zout 5 minuten per kant geroosterd te worden boven hete houtskool, liefst van eikenhout, op ongeveer 20 cm boven de gloeiende kooltjes. Het vlees mag maar één keer met een spatel gekeerd worden en mag pas na het roosteren van peper en zout worden voorzien. Het vlees moet aan de buitenkant bruin en van binnen nog iets ongaar zijn. Bedruppel voor het opdienen een warme schaal met olijfolie en leg het vlees erop.

(Bron: “De zilveren lepel”)

 

Maak dit speciale gerecht compleet door er een mooie fles wijn bij te kiezen. Zoals een Chianti Riserva of Brunello di Montalcino.

Welke wijn bij Costata alla Fiorentina

 24,50 128,93 Prijs incl. BTW
 15,99 96,69 Prijs incl. BTW
 44,59 235,54 Prijs incl. BTW

Benieuwd naar andere wijnen?

Bekijk dan ons complete aanbod Italiaanse wijnen.

Of maak een meer specifieke keuze via onderstaande buttons.