Chardonnay maar dan op zijn Italiaans

Chardonnay maar dan op zijn Italiaans

Met “Chardonnay maar dan op zijn Italiaans” willen we u laten kennismaken met twee chardonnay wijnen uit noord Italië. De eerste komt uit Sala Monferrato in het Langhe gebied te Piemonte, in het noordwesten van Italië. De tweede komt uit Campo di Pietra in het Piave gebied te Veneto, in het noordoosten van Italië.

Chardonnay

Chardonnay vindt zijn oorsprong in Frankrijk, wie kent niet de Bourgogne, Chablis en Champange wijnen. De Chardonnay druif is een druif die zich makkelijk aanpast aan de omstandigheden zoals bodem en klimaat. Het is een vroeg rijpende druif die echter goed gedijt in koele en warme wijnbouw zones. Vandaar dat deze druif over de hele wereld is aangeplant. De wijn van de chardonnay druif is uitermate geschikt voor rijping op eikenhout of te wel houtopvoeding.

Chardonnay in Italië

Overigens zijn Chardonnay en Italië reeds lang met elkaar verbonden. Chardonnay is veel gebruikt in bi-cépage wijnen, wijnen die bestaan uit een blend van meerdere wijnen. Echter er worden diverse mooie mono-cépage wijnen geproduceerd en dit met name in noord Italië.

Wij stellen twee chardonnay wijnen voor:

  • Aurora van wijnhuis Uvamatris in Sala Monferrato
  • Vite Bianca van wijnhuis Ornella Molon in Campo di Pietro

Aurora

Aurora in een Monferrato Bianco DOC. Het is een mono-cépage wijn waarbij de druivenranken op 300 meter boven zeespiegel zijn aangeplant. De druivenranken zijn op het zuiden gericht, koele plekken. De bodem bestaat uit kiezelrijk en kalkrijke klei.

De druiven worden ronden midden augustus geoogst. Deze wijn heeft geen houtopvoeding gehad.

Aurora is een fruitige Chardonnay met een aangenaam zuurtje.

Vite Bianca

Vite bianca is een IGT Veneto. Ook dit is een mono-cépage wijn waar de druivenranken aan de oevers staan van de rivier de Piave. De bodem, Caranto, is een bodem die voortkomt uit het uiteenvallen van sedimentair gesteente, rijk aan kalium en met een goede balans van klei en humus.

Afhankelijk van het oogsjaar heeft een gedeelte van de wijn een houtopvoeding van 9 maanden gehad.

Vite bianca is een volle wijn met een fruitboeket  dat doet denken aan banaan met boventonen van acacia honing en broodkorst daarbij een vleugje vanille. Deze wijn heeft een zachte en uitgebalanceerde smaak.

Vite Bianca 2017 IGT Veneto

Voor “Chardonnay maar dan op zijn Italiaans” hebben we een kortingscode aangemaakt, “char”. Door deze bij de bestelling in te geven ontvangt u 5% korting bij bestellingen in de maanden juni en juli 2020.

 19,20 Prijs incl. BTW
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *