Chardonnay maar dan op zijn Italiaans

Chardonnay maar dan op zijn Italiaans

Met “Chardonnay maar dan op zijn Italiaans” willen we u laten kennismaken met twee chardonnay wijnen uit Italië. De eerste komt uit Sala Monferrato in het Langhe gebied te Piemonte, in het noordwesten van Italië. De tweede komt uit Rionero in Vulture in Basilicata, in het zuiden van Italië.

 

Chardonnay

Chardonnay vindt zijn oorsprong in Frankrijk, wie kent niet de Bourgogne, Chablis en Champange wijnen. De Chardonnay druif is een druif die zich makkelijk aanpast aan de omstandigheden zoals bodem en klimaat. Het is een vroeg rijpende druif die echter goed gedijt in koele en warme wijnbouw zones. Vandaar dat deze druif over de hele wereld is aangeplant. De wijn van de chardonnay druif is uitermate geschikt voor rijping op eikenhout of te wel houtopvoeding.

Chardonnay in Italië

Overigens zijn Chardonnay en Italië reeds lang met elkaar verbonden. Chardonnay is veel gebruikt in bi-cépage wijnen, wijnen die bestaan uit een blend van meerdere wijnen. Echter er worden diverse mooie mono-cépage wijnen geproduceerd en dit met name in noord Italië.

Wij stellen twee chardonnay wijnen voor:

  • Aurora van wijnhuis Uvamatris in Sala Monferrato
  • Il Preliminare Basilicata IGT van wijnhuis Cantine del Notaio in Rionero in Vulture

Aurora

Aurora is een Monferrato Bianco DOC. Het is een mono-cépage wijn waarbij de druivenranken op 300 meter boven zeespiegel zijn aangeplant. De druivenranken zijn op het zuiden gericht, koele plekken. De bodem bestaat uit kiezelrijk en kalkrijke klei.

De druiven worden ronden midden augustus geoogst. Deze wijn heeft geen houtopvoeding gehad.

Aurora is een fruitige Chardonnay met een aangenaam zuurtje.

Beoordeling Perswijn 1-2021: ⭐️⭐️⭐️⭐️ (⭐️) (4,5 sterren Zeer goed – Uitstekend)

Il Preliminare

Il Preliminare is een Basilicata Bianco IGT. Dit is een bi-cépage wijn van de volgende druivenrassen: Aglianico del Vulture, Malvasia, Moscato en Chardonnay.
Aglianico del Vulture is een blauw druivenras echter bij deze wijn wordt de vinificatie methode van witte wijn aangehouden. Dus geen schilweking wat de rode kleur geeft.

Exotisch fruit zoals ananas, mango en papaya. Een wijn met frisse smaak van groene en fruitige tonen.

Beoordeling Perswijn 7-2020: ⭐️⭐️⭐️⭐️ (⭐️) (4,5 sterren Zeer goed – Uitstekend)

Il Preliminare – Basilicata IGT Bianco

Bestel online

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.