Barolo

Barolo

Over het dorp Barolo en zijn wijnenHet dorp in Piëmonte in Italië daar waar de verdeling van de wijngebieden er uitziet als een lapjesdeken. Namelijk het gebied van de “De Koning der wijnen” en “Wijn van Koningen”.

Barolo

Zoals gezegd is dit per definitie de grootste Italiaanse wijn en volledig geproduceerd met Nebbiolo druiven. Barolo wijn komt uit het gelijknamige dorp in de Langhe streek een paar kilometer ten zuiden van Alba. De wijn maakt men in 11 gebieden allemaal gelegen op de schilderachtige heuvels van de Langhe.

Barolo
Historie

Dankzij Camillo Benso van Cavour en Giulia Colbert Falletti is er sinds de tweede helft van de 19e eeuw Barolo wijn geproduceerd. Deze bijzonder rijke en harmonieuze wijn werd de beste ambassadeur van de Savoy familie die sterke banden had met de Franse adelstand en Europese koningshuizen. Daarnaast is deze wijn in 1861 gedronken bij het officiële diner van de viering van de unie van Italië. De fascinerende kwaliteiten van de wijn leidde de adel ertoe deze wijn de naam “De Koning der wijnen” en “Wijn van Koningen” te geven.

Het consortium

Aan het begin van de 20ste eeuw is door de producenten van Barolo en Barberesco wijnen besloten hun krachten te bundelen. Zodoende is in 1908 het certificaat van authentieke oorsprong gecreëerd. Dit certificaat werd uitgereikt door een vereniging welke bestond uit lokale bestuursorganen en de vakbond van wijnproducenten. Het duurde echter tot 1924 tot een goedkeuring van een wet. Deze wet omschreef de typische kenmerken van wijnen die in de tijd constant moesten blijven. Hierdoor is het fundament gelegd voor het consortium. Het consortium voor de bescherming van de kwaliteit van lokale Barolo wijnen en Barberesco wijnen is in 1934 opgericht. Het consortium heeft het doel de regio van oorsprong, de druivenrassen en ten slotte de kenmerken van de wijnen te definiëren. In 1947 is het consortium hervormd. Vervolgens kregen Barolo en Barberesco wijnen in 1966 de DOC status. De DOCG status is vanaf 1986 van kracht.

De wijnen

Zoals gezegd is Barolo een fantastische wijn. Echter het kost wat tijd om deze kwaliteit te maken. Barolo moet volgens de door het consortium bepaalde regels zijn gemaakt. Kortom Barolo wijn is gemaakt van 100% Nebbiolo druiven. De wijngaarden zijn gelegen in het omschreven gebied. De wijn heeft vervolgens een opvoeding van minimaal 38 maanden. Van deze 38 maanden is een minimale rijping in eiken vaten vereist van 18 maanden. We hebben het over Barolo DOCG. Dan is er ook nog de Barolo Riserva DOCG. Oftewel de Cru wijnen. Deze zijn gemaakt van de druiven van één enkele wijngaard. Daarnaast dienen de wijnstokken minimaal 10 jaar oud te zijn. Zo worden de beste druiven gebruikt. Ook wordt een cru enkel in topjaren gemaakt. Overigens dient de wijn gebotteld te zijn in het originele gebied.

L"Astemia Pentita Aanzicht

Barolo wijnen bij Vintaliani

L’Astemia pentita ligt in het Barolo gebied. L’Astemia pentita beschikt over diverse wijngaarden in het gebied. Zoals de topgebieden Terlo en Cannubi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *