Wijnreis Italië 2019 deel 9

We hebben haast. De ochtendsessie met lunch was super maar heeft als consequentie dat we te laat weg zijn uit Monferrato. Dus laagvliegen over de autostrada naar Barolo. Onderweg toch maar even bellen dat we iets verlaat zijn. Wijnreis Italië 2019 deel 9 is begonnen.

L"Astemia Pentita Aanzicht

Het laatste bezoek aan een wijnhuis staat deze middag 24 juni op het programma. En wel het wijnhuis L”Astemia pentita in Barolo. Echter niet zomaar Barolo. We zijn aangekomen bij de Cannubi heuvel, daar waar Barolo is geboren. Op dit moment het meest geprezen stukje grond (tevens het duurste stukje grond om aan te kopen) en deel uitmakend van het Unesco wereld erfgoed. De eerste indrukken bij aankomst zijn overweldigend. Een hypermodern gebouw in de vorm van twee wijnkisten doemt op langs de weg naar Barolo. We worden hartelijk ontvangen door Svetlana, commercieel directeur bij L”Astemia pentita.

De rondleiding begint buiten. Een overzicht over de wijnvelden die grenzen aan de weg en het gebouw. Al pratende over Barolo en het begin van L”Astemia pentita zakken we af naar de eerste verdieping onder de grond. Hier zijn alle zaken voor de wijnbereiding aanwezig. Dus van de binnenkomst van de oogst, het ontstelen van de druiven tot en met het verouderen in eiken vaten is op één verdieping te vinden. Zeer efficiënt ingericht en met oog voor toekomst en oog voor detail, daarover later meer. We doorlopen het hele proces en wandelen van de ene afdeling naar de andere. We eindigen in de geklimatiseerde ruimte waar alle wijn ter veroudering in vaten ligt te rusten. Daar waar ik even mag genieten van het uitzicht. Deze verdieping is compleet in de herfstkleuren van de wijnvelden omgedoopt.

Al lopend en pratend gaan we nog een verdieping naar beneden. Hier is de bottellijn, opslag en verzending wereldwijd geregeld. Speciaal ontworpen opslagmethodes voor de wijnen vallen ons op. Deze verdieping is totaal gehuld in lente kleuren. Ook hier wacht ons een verrassing, we treffen de eigenaresse van L”Astemia pentita, mevrouw Sandra Vezza. We maken uitgebreid kennis en gaan natuurlijk samen op de foto. Ze is geboren in de Langhe streek en tevens eigenaresse van het historische Italiaanse designmerk Gufram. Wat het een en ander over de inrichting verklaard. Tijdens één van haar wandelingen, veelal door de wijngaarden, kwam Sandra de broer en zus Teobaldo en Livia De Magistris tegen. Beiden bijna 90 jaar en eigenaars van de wijngaarden waar nu L”Astemia pentita is gevestigd. Er was een meteen een klik. Daarbij was Sandra geboren en getogen in de Langhe en kon haar hart volledig in de wijnbouw leggen. Wat voorwaarden waren voor de verkoop. L”Astemia pentita was geboren, een uitdagend project voor iemand die haar hele leven geheelonthouder was geweest. De naam L”Astemia pentita betekent zoiets van berouwvolle geheelonthouder. Sandra kondigt berouw aan over haar levensstijl en gaat zich wijden aan wijnproductie. Waarbij ze het oog voor detail niet verliest. Zoals gezegd, het gebouw, de verdiepingen, de ontvangstruimte, de proefruimte, wand- en plafonddecoraties, meubilair, flesontwerpen aan alles is gedacht. Daarnaast nog één klein detail, de bouw van dit vier verdiepingen tellende gebouw vond plaats tussen de bestaande druivenvelden. Niet één druivenstok is verplaatst of heeft de bouwfase niet overleeft. Daarbij te bedenken dat de bouw ruim 20 meter onder de grond is begonnen.

We gaan terug naar boven en bezichtigen de ontvangst- en de proefruimte. Vervolgens gaan we met Svetlana de geproduceerde wijnen proeven. Al met al een tiental meer dan voortreffelijke wijnen. Van een Langhe DOC Nascetta, Langhe DOC Tiradòss, Dolcetto d’Alba DOC, Barbera d’Alba DOC en een Langhe DOC Nebbiolo naar de verschillende Barolo wijnen. Van de standaard Barolo DOCG naar de Barolo’s gemaakt van de druiven van één specifieke wijngaard zoals Barolo Terlo DOCG en Barolo Cannubi DOCG. Om te eindigen bij de absolute top wijnen de Barolo Terlo Riserva DOCG en Barolo Cannubi Riserva DOCG. Deze wijnen worden enkel gemaakt van de allerbeste druiven van een specifieke wijngaard en dan ook nog alleen in de beste jaren. Daarnaast rijpen deze Riserva wijnen 36 maanden op eiken vaten en daarna nog 24 maanden op de fles alvorens vrijgegeven te worden voor de verkoop. Mauro Daniele is de wijnmaker van L”Astemia pentita. Ruim 40 jaar ervaring met wijnbereiding in Piemonte. Daarnaast wordt er door L”Astemia pentita samengewerkt met oenoloog Donato Lanati, internationaal erkend om zijn werkwijze wijnen met een zeer hoge kwaliteit te verkrijgen.

Er komt een einde aan dit bijzondere bezoek. Een bijzondere plaats, bijzondere mensen en niet geheel onbelangrijk bijzondere wijnen. We kunnen terugkijken op een zeer aangenaam verblijf bij L”Astemia pentita. Zo komt er ook een einde aan Wijnreis Italië 2019 deel 9. Wij gaan nog genieten van enkele dagen vakantie en genieten van de momenten die we tijdens deze intensieve reis hebben mogen meemaken. Voor ons was het weer een unieke beleving de gedreven, vriendelijke en openhartige mensen achter de wijnbedrijven te ontmoeten.