Wijnreis Italië 2019 deel 8

We zijn weer stilletjes op de terugreis met verschillende tussenstops. Vertrokken in Gargano richting Bologna. Om daar enkele dagen vakantie te houden en de stad Bologna te bezoeken. Uiteindelijk zijn we nu in de omgeving van Turijn om onze laatste dagen van deze vakantie door te brengen. Tevens gaan we nog twee nieuwe wijnhuizen bezoeken. We beginnen vandaag 24 juni in Sala Monferrato en bezoeken wijnhuis Uvamatris- San Pietro. Kortom wijnreis Italië 2019 deel 8 is begonnen.

Na een mooie rit door het landschap van Piemonte worden we bij aankomst welkom geheten door Gabriele Ronchi. Gabriele heeft de dagelijkse leiding over het wijnhuis en is tevens oenoloog. We raken meteen in gesprek over het ontstaan van het wijnhuis. De familie woont in de regio Milaan. Om vakanties door te brengen en zijn hobby landbouw uit te oefenen heeft de grootvader van Gabriele deze boerderij gekocht. Daarnaast stonden er een paar wijnstokken. Na enige tijd overleed de grootmoeder van Gabriele. Na het overlijden van zijn vrouw wilde grootvader niet meer naar de boerderij omdat deze boerderij een sterke verbintenis had met zijn vrouw en de mooie tijden die ze samen hier doorgebracht hadden. Om grootvader het genot van de boerderij terug te laten krijgen hebben zijn twee zonen de oude boerderij omgebouwd naar een wijnhuis met wijngaarden.

Uvamatris betekent de druiven van grootmoeder. Daarom is deze naam , ter herinnering aan haar, voor het wijnhuis gekozen. Haar portret is terug te vinden op alle etiketten van de wijnen. Na deze inleiding beginnen we aan de rondleiding. We kijken uit over de wijngaarden. Naast de overbekende Piemontse druivensoorten Barbera en Nebbiolo is er Merlot, Chardonnay en Sauvignon Blanc aangeplant.

Op het hele landgoed wordt gewerkt volgens geïntegreerde landbouw. Wat inhoudt dat de agricultuur weinig invloed heeft op het milieu. Er wordt gebruik gemaakt van de beste technieken uit de biologische- en conventionele landbouw. Hierdoor is de impact op het milieu en de uiteindelijke productie zo klein mogelijk. Als voorbeeld, in Monferrato is er veel last van het insect Scaphoideus titanus. Dit insect is de drager van Flavescence dorèe, een fytoplasma dat de wijnstokken aantast. Er is op dit moment nog geen remedie tegen gevonden. Zouden ze nu deze insect bestrijden volgens de biologische regels dan rest er een bestrijding met pyrethrum. Dit insecticide zou de verspreiding van deze insect beperken. Echter het doodt ook andere nuttige insecten in de wijngaard. Door nu het conventionele landbouwsysteem te kiezen kunnen ze enkele andere insecticiden gebruiken. Deze mogen niet in de biologische landbouw gebruikt worden.

Echter hun acties richten zich enkel op de Scaphoideus. En geen ander organisme wordt geschaad. Daarbij zijn er minder behandelingen nodig dus CO2 besparing. Ook komt er minder bodemverdichting door de tractorwielen. Tot slot worden er in de wijngoed geen herbiciden (onkruidverdelgers) gebruikt. En is de gebruikte mest enkel organisch.

We gaan verder met de rondleiding . Er worden op het wijngoed een zestal wijnen geproduceerd:

  • Aurora – Monferrato Bianco DOC – 100% Chardonnay
  • Novella – Monferrato Rosso DOC -70% Barbera 30% Merlot
  • Sagitta – Barbera del Monferrato Superiore DOCG -100% Barbera
  • Nebula – Monferrato Rosso DOC da uve Nebbiolo – 100% Nebbiolo
  • Fabula – Monferrato Rosso DOC – 70% Barbera 30% Nebbiolo
  • Alea – Vino Bianco da uve stramature – 100% Sauvignon Blanc

Alle wijnen worden besproken met ieder hun eigen productieproces. Zoals bijvoorbeeld de houtopvoeding in verschillende vaten, 1200 en 2500 liter gemaakt van Frans eiken en typisch voor Piemonte. We staan stil bij het speciale productieproces van de Fabula wijn. Het is door Gabriele bedacht en komt hierop neer. De Barbera en Nebbiolo worden gezamenlijk gefermenteerd. Na de alcoholische gisting wordt de wijn in vaten gedaan voor de malolactische omzetting. Daarna wordt deze wijn in verschillende 500 liter vaten gedaan. Deze vaten zijn van verschillende houtsoorten. Na twee jaar veroudering in deze vaten wordt de blend gemaakt uit deze verschillende vaten. We proeven de jonge wijn rechtstreeks uit deze verschillende vaten.

Zo proeven we ook de Alea recht uit het vat, een heerlijke dessertwijn in wording. En komt er een einde aan de uitgebreide rondleiding. Gabriele heeft voor ons een proeverij van alle wijnen voorbereid. We zitten lekker buiten in de schaduw en alle wijnen komen ruim aan bod. Waarbij het voor mij plezierig is om met een oenoloog over zijn wijnen te praten. Een heel bijzondere gemotiveerde en gedreven man.

Na de proeverij heeft Gabriele ons uitgenodigd voor de lunch. Echter eerst wordt er een foto gemaakt om onze samenwerking op de gevoelige plaat vast te leggen. We ruimen samen de flessen en glazen op en vertrekken richting Casale Monferrato om aan tafel te gaan. We belanden bij het oude conservatorium waar restaurant Accademia Ristorante gevestigd is. Onder de arm een gekoeld flesje Aurora 2016 omdat deze Chardonnay indruk op ons maakte en perfect bij de lunch met typische streekgerechten gaat passen. Er komt een einde aan ons bezoek. Een bezoek aan de regio Monferrato waar hard en met liefde gewerkt wordt om de streek Monferrato te promoten. Een mooi einde van Wijnreis Italië 2019 deel 8.