Wijnreis Italië 2019 deel 7

We hebben onze reis voortgezet richting zuid Italië. We zijn aangekomen in Gargano. Een schiereiland boven Bari. Vanuit hier start onze wijnreis Italië 2019 deel 7. We vertrekken richting Napels om in Tufo een bezoek te brengen aan Cantine di Marzo.

Tijdens de wijncursus SDEN-3 bij Claudia van Dongen hebben we dit wijnhuis besproken. Omdat het vanwege het terroir speciale wijnen produceert. Na haar uitleg hebben we een Greco di Tufo wijn geproefd. Claudia wist tevens te vertellen dat dit wijnhuis op zoek was naar een importeur in Nederland. Zodoende heb ik contact gelegd en zijn we een samenwerking begonnen. We worden uitstekend ontvangen door Eleonora de Prospo.

Na de ontvangst lopen we het dorp Tufo in om te eindigen bij de officiële oude ingang. Daar begint ook meteen het verhaal over de kleine wereld en de historie van Cantine di Marzo. Tufo ligt bij Avellino, de geboortestad van Eleonora. Deze regio is in 1980 getroffen door en zware aardbeving. Waarvan de gevolgen nog steeds zichtbaar zijn.

We betreden het wijnhuis door de oude ingang en belanden direct onder de grond. Het wijnhuis is als stadsmuur gebouwd en zodoende bevinden zich alle ruimtes onder de grond. Tufo is bekend door tufsteen wat vroeger door verschillende mijnen gedolven werd. Foto’s aan de muur herinneren aan deze tijd. Deze tufsteen is nog steeds aanwezig in de grond. Deze mineralen geven de geproduceerde wijnen hun specifieke smaken.

Ook hier doorlopen we het hele proces van wijnbereiding. Vanaf het binnenbrengen van de oogst door de oude ingang tot en met het bottelen. Als je hier in de ondergrondse gangen rondloopt begin je te beseffen wat voor karwei het is geweest om alle rvs tanks en aansluitingen aan te brengen. De tanks werden ter plekke opgebouwd.

Eenmaal terug in de proefruimte gaan we de wijnen proeven. Twee witte inheemse druivenvariëteiten, Fiona en Greco, worden gebruikt voor de witte wijnen. Het is heel bijzonder de verschillende Greco di Tufo wijnen te proeven welke geproduceerd zijn van verschillende wijngaarden. Ieder zijn eigen bijzondere smaak. Zowel de Fiano di Avellino als alle Greco di Tufo wijnen hebben de status DOCG. De wijnen hebben enkele mooie recensies mogen ontvangen. Bijvoorbeeld van het gerenommeerde wijn en spijs magazine Gambero Rosso. Tevens wordt er een Greco di Tufo spumante DOCG geproduceerd. Deze wordt volgens de “methode traditionelle” gemaakt. Tot slot gaan we de twee rode wijnen proeven. Ze worden beiden gemaakt van de Anglianico druif. Hiermee komt een einde aan ons bezoek aan Cantine di Marzo. Het heeft indruk op ons gemaakt. We gaan terug richting Gargano, Wijnreis Italië 2019 deel 7 is een feit. Een uitgebreide omschrijving van de wijnen staan vermeld bij de producten van Cantine di Marzo.