Wijnreis Italië 2019 deel 6

We gaan er een relaxte dag van maken. 15 Juni is de laatste dag van onze wijnreis in Toscane. We gaan Villa le Prata bezoeken in Montalcino. Daarna nog een rondje doen in Montalcino. Om terug te keren naar Pari en het vertrek richting Gargano voor te bereiden. Wijnreis Italië 2019 deel 6, het verslag.

We worden zeer hartelijk welkom geheten door Anna Vittoria. Vervolgens gaan we meteen aan de wandel. Waarbij het gesprek meteen op gang komt. Ten eerste een stukje historie. Villa Le Prata is in 1860 gebouwd door de graaf De’ Vecchi en deed dienst als jachthuis. Daarna is het een landhuis van de bisschop van Montalcino geworden. In 1980 is het landgoed aangekocht door Massimo Losappio en zijn vrouw. Zij waren het die de eerste wijngaard aanplantte. Anna en haar man Bernardo Losappio zijn nu de eigenaren van het wijngoed.

Tijdens onze wandeling vertelt Anna trots over al het werk dat er verricht is in de wijngaard de afgelopen jaren. Bijvoorbeeld de overstap naar biologische wijnbouw. Maar ook op mijn vraag welke Sangiovese Grosso klonen er zijn aangeplant volgt een interessante uitleg. Doordat er twee klonen zijn aangeplant is er evenwicht gecreëerd in wat goed is voor de druivenopbrengst en wat goed is voor het terroir.

Bij terugkomst van onze wandeling door de wijngaard gaan we een kijkje nemen in de wijnkelders en doorlopen we het productieproces. Vele tradities, bijvoorbeeld de oude wijnpers wordt nog steeds gebruikt omdat de perskracht zeer fijn ingesteld kan worden. We proeven de jonge Brunello uit het vat. Een bijzondere ervaring.

Na de rondleiding betreden we de villa om wijnen te proeven. Er worden drie wijn geproduceerd:

  • Rosso di Montalcino DOC
  • Brunello di Montalcino DOCG
  • Brunello di Montalcino Massimo DOCG Riserva

Hier kunnen we kort over zijn. Het gedachtegoed van Massimo Losappio en zijn vrouw is voortgezet. Dat wil zeggen, een passie voor wijn. Villa Le Prata is een klein wijnhuis waar door Anna en haar familie met gedrevenheid en passie wijnen geproduceerd worden van zeer hoge kwaliteit.

Er komt een einde aan een heel bijzonder bezoek met een bijzondere vrouw. Het voelde als thuiskomen. De komende maanden is er een verbouwing voor de Villa gepland waarbij de focus zal blijven liggen op kwaliteit. Zowel voor de wijnen als de onderkomens en de te organiseren evenementen op het wijngoed.