Wijnreis Italië 2019 deel 5

Vandaag wordt het een speciale dag. Het is 14 juni 2019 en we gaan een bezoek brengen aan Tenuta Riseccoli te Greve in Chianti. Waarom speciaal? In 2007 hebben we dit wijnhuis ook bezocht en daar heb ik speciale herinneringen aan. Wijnreis Italië 2019 deel 5 is begonnen in het Chianti Classico gebied.

Bovenstaande foto is gemaakt tijdens ons bezoek in 2007. Links op de foto Simone Franconi, rechts de heer Arnoud Faure. De heer Faure is in 2015 gestorven. Hij was getrouwd met mevrouw Ilaria Romanelli. Zij is de erfgenaam, het wijngoed is nog steeds in familiehanden.

Bij aankomst worden we uitgebreid verwelkomd. Daarbij zien we een oude bekende terug. Jawel, Simone Franconi. Hij is in gezelschap van Marianna Veltri. Dus meteen maar een foto maken.

Na de begroeting beginnen we aan de rondleiding. Tijdens deze rondleiding hebben we het al snel over de manier van wijnbouw. Bij Tenuta Riseccoli is dit biodynamische wijnbouw. Hier is de laatste jaren hard aan gewerkt. De wijngaarden zijn omringd door bossen wat een voordeel is.

De Sangiovese wordt gefermenteerd en bewaard in vaten van cement. Natuurlijk zijn ook deze vaten temperatuur geregeld. Voor de Verdot, Merlot en Cabernet Sauvignon is dit RVS. Vin Santo fermenteert in eiken. Hiervoor drogen de druiven in een speciale schuur.

Vervolgens komt de proeverij. Natuurlijk eerst de Chianti Classico wijnen. Daarna volgen Piccolo Verdot en Saeculum. Gezien de samenstelling beide buitenbeentjes. De Verdot is geen typische Italiaanse druivensoort. De Saeculum een Super Toscan. Tot slot Vin Santo een typische Toscaanse dessetwijn. Één voor één topwijnen geproduceerd door dit biodynamische wijnhuis. uitgebreide omschrijvingen van deze wijnen via onderstaande link.

Tot slot maken we nog een foto van de eigen Tenuata Riseccoli zwarte haan, het kenmerk van het Chianti Classico Consortium. Na het afscheid bezoeken we Greve in Chianti.