Wijnreis Italië 2019 deel 4

Vandaag vroeg uit de veren, we hebben voor de zekerheid de wekker maar gezet. We moeten naar Piombino voor de boottocht naar Elba. De tickets op voorhand via internet in Nederland geregeld. Via de SS223 en SS1 richting haven van Piombini op de vroege morgen van deze donderdag 13 juni. Wijnreis Italië 2019 deel 4 is begonnen. De overtocht zal een uurtje in beslag nemen om in Portoferraio te Elba aan te meren.

Eenmaal op Elba zullen we onze weg vervolgen naar La Pila via de SP25 om uiteindelijk te arriveren bij Azienda Agricola Cecilia. Ook dit wordt een weerzien met oude bekenden omdat we hier in 2013 tijdens onze vakantie dit wijnhuis uitgebreid bezocht hebben.

Eenmaal aangekomen worden we verwelkomd door Lorenzo en Renato Signorini. We beginnen meteen aan een rondleiding waarbij Lorenzo zich verontschuldigd als het er allemaal wat rommelig uitziet. Er staat een flinke verbouwing op het programma. De wijnkelder zal ondergronds komen te liggen. We zijn erg benieuwd naar het eindresultaat, op de tekeningen ziet het er veel belovend uit.

Wijnproeverij

Na de rondleiding gaan we wijnen proeven. De wijnen van Elba hebben iets speciaals. Verschillende typische druivensoorten zoals Vermentino, Ansonica en Aleatico. Om met de Vermentino te beginnen, niets is makkelijk met Vermentino. Is de Vermentino een originele Italiaanse druivenvariëteit of is hij over komen vliegen vanuit Spanje? Of is het andersom van Italië naar Spanje? Buiten de herkomst mysterie omtrent deze druif zijn de geleerden het over één ding eens: Vermentino is een uitstekende druif om mooie hoogstaande wijn te maken. Vermentino duivenstokken gedijen goed op onvruchtbare grond en kunnen zoute zeewind en een droog klimaat goed weerstaan. De Vermentino die we proeven is bijzonder. Fris, fijn en gebalanceerd met een goede zuurgraad. Daarbij een amandelachtige afdronk.

Ook Ansonica is een typische Italiaanse druivensoort. Maar niet in heel Italië, voornamelijk in Toscane en Sicilië. Deze witte druif wordt goudkleurig als hij volledig rijp is. Deze druif houdt van een warm en dorre omgeving. Zodoende Centraal en Zuid Italië. Het is een vroeg rijpe druif, eind augustus begin september is het oogsttijd. Vooral de Ansonica DOC wijnen afkomstig van Elba en de Toscaanse kust staan hoog aangeschreven. Zo ook de door Azienda Agricola Celicia geproduceerde wijn. Volgens Ian d’Agata in zijn boek Native wine grapes of Italy een wijn die je geproefd moet hebben. Deze droge frisse witte wijn heeft een goede zuurgraad. Daarbij aroma’s van bloemen, geel en tropisch fruit.

Nummer drie in de rij is de Aleatico druif. Ook de druif die op meer plaatsen in Italië voorkomt. Het is ook een van de oudste Italiaanse druiven. Aleatico is een heerlijke, licht aromatische wijn die je doet denken aan een muscatwijn. Ook bij Cecilia wordt er een Aleatico wijn geproduceerd. Aleatico Passito DOCG is een dessertwijn. Deze wijn heeft intense en complexe smaken van rood fruit jam, gedroogde pruim, gedroogde abrikoos, rozijnen en geglaceerde perzik. Ook een grote zachtheid met een heldere zuurgraad en van gemiddeld zoet tot zoet. Een bijzondere dessert wijn.

Tot slot verdienen de Elba Rosso en Syrah wijn een bijzondere vermelding. In 2013 heb ik verschillende flessen Syrah Oglasa 2010 meegenomen en in de klimaatkast opgelegd. Een onlangs geopende fles overtrof alle verwachtingen. Een pareltje.

Rondreis Elba

Na afscheid te hebben genomen maken we een rondje Elba. Hierbij volgen we de kustweg. Natuurlijk genieten we van het prachtige weer op een van de vele strandjes. Tot slot ’s avonds met de veerboot terug naar het vaste land. Einde van Wijnreis Italië 2019 deel 4.