Wijnreis Italië 2019 deel 3

Na een rustige ochtend gaan op we op weg naar San Gimignano om hier een bezoek te brengen aan wijnhuis Rampa di Fugnano. We pakken de SP36 binnendoor om te lunchen in Colle di Val d’Elsa. Na een autorit van ongeveer 1 uur arriveren we bij het wijnhuis waar we welkom worden geheten door Herbert Ehrenbold. Het begin van wijnreis Italië 2019 deel 3.

We genieten van de omgeving en lopen naar de ontvangst/proefkamer van het wijnhuis. We worden uitgenodigd plaats te nemen in deze mooie geconditioneerde ruimte waar we het merendeel van onze tijd zullen doorbrengen. Ondertussen heeft Gisela Traxler zich bij ons gevoegd en beginnen de gesprekken over de biologische wijnbouw en de geproduceerde wijnen. Het wijngoed omvat 22 ha waarvan 10 ha aangeplant als wijngaard. Er worden een 7-tal wijnen geproduceerd en in totaal 70.000 flessen per jaar. De wijnmaker is Paolo Caciorgna.

De proeverij begint met Alata, hoe kan het anders, een Vernaccia di San Gimignano. Alata = “Laat je vliegen” is een top wijn, en behoort tot de beste Vernaccia di San Gimignano wijnen. Volgens Ian d’Agata in zijn boek “Native wine grapes of Italy” een wijn die je gedronken moet hebben, daarnaast heeft deze Alata vele mooie recensies ontvangen. Kort samengevat een mooie droge, frisse en harmonieuze wijn. De tweede Vernaccia di San Gimignano wijn is Privato. Deze wijn heeft een korte, 3 maanden, houtlagering in gebruikte eiken vaten wat deze wijn zacht maakt.

Na deze twee Vernaccia wijnen volgt de derde witte wijn van Rampa di Fugnano, Vi Ogni è. Deze wijn wordt gemaakt van 100% Viognier druiven, een druivenvariëteit die je niet dikwijls tegenkomt in Italië. Korte houtrijping wat resulteert in een frisse, droge intense wijn.

Nu komen de rode wijnen aanbod, Herbert neemt ruim de tijd om het verhaal achter deze wijnen te vertellen. Een viertal rode wijnen met prachtige recensies. We beginnen met een typische eetwijn, een stroeve wijn die niet veel zachter zal worden bij veroudering. Via dei Franchi een typische Chianti Colli Senesi DOCG gemaakt van 90% Sangiovese en 10% Canaiolo. Bomberto is 100% Sangiovese en zal met de tijd zachter worden. Warm, zacht en harmonieus in de mond. De volgende te proeven wijn is een monocépage van Merlot en heeft niet voor niets te naam van de vrouw des huizes. Kersen, pruim, bramen en chocolade bouquet, een heel erg mooie wijn. De proeverij wordt afgesloten met Siralone, 100% Syrah met 12 tot 16 maanden houtrijping. Een heerlijke wijn om zo te drinken.

Na de proeverij krijgen we een rondleiding door het biologisch dynamische wijnbouwbedrijf en het landgoed door Gisela en Herbert. Een mooi einde van het bezoek aan wijnhuis Rampa di Fugnano op 12 juni 2019. Het wijnhuis geniet een prachtige ligging, voor de liefhebber er is een woning te huur op het landgoed. Daarnaast worden er interessante mooie wijnen geproduceerd door aardige en gedreven mensen Gisela Traxler en Herbert Ehrenbold.