Wijnreis Italië 2019 deel 2

Vandaag dinsdag 11 juni 2019, staat ons bezoek aan Azienda Agricola Serni Fulvio Luigi in Castagneto Carducci op het programma. Een weerzien met oude bekenden. De eerste contacten dateren van 2002. Het wijnbedrijf werd toen gerund door de oprichter Fulvio Luigi Serni. Op dit moment neemt zoon Giorgio de taken over. Een verslag in Wijnreis Italië 2019 deel 2.

De wijngaarden grenzen aan het wijngebied Bolgheri. Het is iedere keer opnieuw een belevenis om dit wijngebied te bezoeken en vanaf de Via Aurelia (SS1) de Viale San Guido op te draaien. Een weg naar het dorp Bogheri met aan weerskanten cipressenbomen. We draaien naar de SP16b , de Via Bolgherese, om zo binnendoor en langs prachtige wijngaarden uit te komen bij Azienda Agricola Serni Fulvio Luigi.

Italiaanse wijnen

Na een hartelijk welkom beginnen we met een rondleiding door het bedrijf. Deze nieuwbouw is in de vorm van het logo gebouwd is.

Azienda Agricola Serne Fulvio luigi logo

In dit gebouw vindt het complete proces plaats, de druiven worden na de oogst binnengebracht en van het ontstelen tot en met het bottelen vindt hier plaats. We lopen het hele productieproces van de verschillende wijnen door met Giorgio en zijn vrouw Emilia.

Na de rondleiding genieten we een proeverij van alle wijnen. Het gesprek begint met herinneringen aan het eerste bezoek en de toen gekochte doos Acciderba Bolgeheri Rosso 2001, het eerste productiejaar van deze wijn. Na een tiental jaren deze wijn bewaard te hebben toch maar eens wat geproefd. En de bevindingen gedeeld met Fulvio Luigi en de oenoloog Laura Zuddas. Sindsdien is het contact altijd blijven bestaan.

De proeverij wordt begonnen met de witte wijnen Le Lame en Campofitto gevolgd door een frisse rosé Arcanto. De Arcanto Bolgheri Rosato DOC is een blend van sangiovese, merlot en syrah. Daarna worden de twee rode wijnen, Tegoleto en Acciderba, geproefd. Ondertussen heeft de hele familie inclusief kinderen plaatsgenomen om lekker te snoepen en na te praten. Alle wijnen zijn natuurlijk terug te vinden op de pagina van Azienda Agricola Serni Fulvio Luigi

De toost op een goede samenwerking is een mooie afsluiting van onze wijnreis Italië 2019 deel 2.